Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

(Πέρα από το δίπολο του φύλου:Ναι,υπάρχουν θηλυκοί non-binary άνθρωποι - απο T-zine.gr)

Από S.E. Smith.
Μετάφραση για το T-zine.gr
Πάρβη Πάλμου

Πέρα από το δίπολο του φύλου: Ναι, υπάρχουν θηλυκοί non-binary άνθρωποι.

Όταν βλέπετε ένα άτομο με μεγάλους γοφούς, στήθος, μακριά μαλλιά, μακιγιάζ, ίσως νομίζετε ότι το άτομο είναι γυναίκα – ειδικά εάν το άτομο αυτό φοράει ένα φόρεμα ή φούστα, ψηλά τακούνια, τα εξωτερικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν την επιτέλεση της θηλυκότητας.

Λοιπόν, έχω νέα για σας: υπάρχουν θηλυκοί non-binary άνθρωποι, που έχουν κουραστεί να αμφισβητούνται και να διαγράφονται, υπάρχει πολύ μεγάλος μισογυνισμός στον τρόπο που οι non-binary άνθρωποι εκπροσωπούνται. Αυτά είναι όλα τα θέματα τα οποία έχω παρουσιάσει σε άρθρα μου παλαιότερα, αλλά η μνήμη του διαδικτύου είναι περιορισμένη, και για αυτό θεωρώ πως το συγκεκριμένο είναι σαφώς ένα θέμα από το οποίο πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια μικρή επανάληψη.

Πέρα από το δίπολο του φύλου: Ναι, υπάρχουν θηλυκοί non-binary άνθρωποι.

Οπότε ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση: Υπάρχει ένα σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς, με ταυτότητα του φύλου που δεν συνάδει με την ταυτότητα που έχει ανατεθεί κατά την γέννηση (αυτός είναι ένας εξαιρετικά απλοποιημένος ορισμός). Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι τοποθετημένοι σε ένα δίπολο –όπως είναι οι άνθρωποι που είχε ανατεθεί το αρσενικό φύλο, για παράδειγμα, επειδή γεννήθηκαν με πέη, όταν στην πραγματικότητα νιώθουν γυναίκες. Κάποιοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε μετάβαση, σε διάφορους βαθμούς, όμως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «αρκετά τρανς» ή κάποιο είδος μαγείας με την οποία μπορεί ξαφνικά να σας δοθεί «φυλο»-θεώρηση εισόδου και να πάρετε έγκριση για να μετακομίσετε στην αρσενική ή την θηλυκή επικράτεια.

Και έπειτα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι non-binary – αν και μπορεί να μην προσδιορίζονται όλοι με αυτό τον τρόπο: αυτός ο προσδιορισμός βασίζεται στο φάσμα της δυτικής αντίληψης για το φύλο – προσδιορίζονται, χρησιμοποιώντας μια τεράστια ποικιλία από όρους για να περιγράψουν τον εαυτό τους, όπως genderqueer butch, ας πούμε. Το θέμα όμως είναι, ότι: το σύνολο σχεδόν των αναπαραστάσεων των non-binary ανθρώπων είναι τα στενά ισχία, σχετικά επίπεδο στήθος και σχετικά λεπτό σώμα.

Πολλοί επίσης από αυτούς παρουσιάζονται με αρσενικά στοιχεία. Το οποίο είναι μια χαρά. Η non-binary φυλο-θεώρηση εκτείνεται σε ένα τεράστιο φάσμα της προσωπικής εμφάνισης και έκφρασης. Αλλά είναι ανησυχητικό ότι σε γενικές γραμμές στην κοινωνία, μόνο ένα πολύ στενό φάσμα των ανθρώπων αντιμετωπίζονται και παρουσιάζονται ως non-binary . Αν βασιστούμε σε έργα τέχνης που ισχυρίζονται πως παρουσιάζουν non-binary ζωές, οι non-binary άνθρωποι δεν είναι χοντροί, δεν έχουν στήθη και γοφούς. Παρουσιάζονται κυρίως ως αρρενωποί. Ίσως κάποιοι από αυτούς έχουν μια σχετική ορατότητα, όπως οι γυναίκες butch – αλλά τα θηλυκά non-binary άτομα δεν είναι πουθενά, και όταν προσπαθούν να επιβληθούν και να μιλήσουν για την ταυτότητά τους, συχνά αντιμετωπίζονται πολύ σκληρά.

Με άλλα λόγια, πέφτουν στην ίδια παγίδα της αντι-θηλυκότητας που οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν, όπου η θηλυκή απόδοση και έκφραση των φύλων αντιμετωπίζεται σαρκαστικά και θεωρείται κατώτερη. Η αντίληψη αυτή είναι απίστευτα μισογυνιστική – και ουσιαστικά λέει ότι οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για το μακιγιάζ ή που φορούν φορέματα ή που τους αρέσουν τακούνια έχουν κατά κάποιο τρόπο λιγότερη αξία εξ αιτίας της θηλυκότητας τους. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο και ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για την πολιτική των φύλων, διότι πέφτουν σε αντίφαση.

Τα θηλυκά non-binary άτομα δέχονται διαρκές misgendering (αναφέρονται σε αυτούς με άρθρα και ονόματα που δεν συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους) συνεχώς, και δια της βίας χαρακτηρίζονται ως γυναίκες, ακόμη και όταν έχει ζητηθεί άλλη προσφώνηση. Οι αντωνυμίες τους αγνοούνται και οι άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν ως γυναίκες στα κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια. Οι άνθρωποι προσπαθούν να αποσιωπήσουν την εργασία τους και την προσωπική τους έκφραση, να τους αποκλείσουν από τους τρανς χώρους, και να διαγράψουν την παρουσία τους, όλα αυτά καταλήγουν σε απίστευτη απομόνωση για τα θηλυκά non-binary άτομα, που αφήνονται αγωνίζονται μονά τους εξ ολοκλήρου με το φύλο τους. Όταν δεν γνωρίζεις άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εσένα και να συζητήσεις για αυτό, τότε είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις με τις προκλήσεις αυτές.

Αν νιώθετε άβολα σε μια ταυτότητα ως γυναίκα, άλλα ο καθένας σας προσφωνεί ως γυναίκα, μπορεί να έχετε πρόβλημα στο να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως non-binary- και όταν στρέφεστε προς την τρανς κοινότητα για να διερευνήσετε την ταυτότητα φύλου σας, μπορεί να δείτε ότι τίποτα δεν εκπροσωπεί την δική σας εμπειρία. Σε μια κοινότητα που υποτίθεται ότι το φάσμα είναι ανοιχτό και ευρύ, νιώθετε ότι έχετε παραγκωνιστεί και αντιμετωπίζεστε σαν σκουπίδια, ή ακόμα και σαν διεκδικητές. Τα non-binary θηλυκά άτομα αντιμετωπίζονται από την κοινότητα σαν να θέλουν την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, ντύνονται όπως οι γυναίκες για να απολαύσουν το προνόμιο του να «πέρανε», ως γυναίκες αλλά εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι διεκδικούν μια περιθωριοποιημένη ταυτότητα.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όπως παρουσιάζονται, όπως γνωρίζουν καλά τα θηλυκά non-binary άτομα. Μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό να ζουν, να κινούνται και δρουν στο περιθώριο μιας κοινωνίας που τους λέει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν, και κατ ‘επανάληψη διαγράφουν την ταυτότητά τους. Πολλά θηλυκά non-binary άτομα παλεύουν με ζητήματα όπως η κατάθλιψη και διάφορες άλλες προκλήσεις ψυχικής υγείας. Τα τρανς άτομα σε γενικές γραμμές είναι ήδη πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ψυχικές ασθένειες, χάρη στην ευρεία φύση της τρανσφοβίας, που εκδηλώνονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους (οι τρανς ιδιαίτερα οι τρανς γυναίκες βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό), αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θηλυκά non-binary άτομα δεν αναγνωρίζονται και διαγράφονται.

Το φάσμα των είναι ποικίλο, υπέροχο και καταπληκτικό. Μιλάμε για το τεράστιο φάσμα των φύλων και του πολιτισμού τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το οποίο είναι υπέροχο. Αλλά πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το πώς ορισμένες ομάδες αποκόπτονται από τη συζήτηση, και πόσο επιζήμιο είναι αυτό. Επανειλημμένα τους λένε οι άνθρωποι ότι δεν είναι «αρκετά τρανς», ότι δεν υπάρχουν, ότι δεν αξίζουν το σεβασμό και τη δέουσα προσοχή, και ότι είναι επιβλαβείς. Και μέχρι να σπάσουμε τους μύθους που μας περιβάλλουν οι θηλυκοί non-binary άνθρωποι, δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο κοινωνικό και πολιτιστικό βήμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου τόσο για εμάς αλλά και όλους τους άλλους.

Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε ανοιχτά για τις non-binary ταυτότητες παλεύοντας με την τρανσφοβία. Επειδή οι άνθρωποι που παλεύουν με την ταυτότητα του φύλου τους, χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος για να στραφούν και χρειάζεται να ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εκεί για να τους υποστηρίξουν. Βλέποντας ανθρώπους και ταυτότητες, που μοιάζει με την δική σου δημιουργεί τεράστια ενδυνάμωση, μπορεί να αισθάνεσαι σαν τα κομμάτια ενός παζλ που κάνουν κλικ και επιτέλους ταιριάζουν. Βλέποντας όμως αυτούς τους ανθρώπους να διαγράφονται και να κακοποιούνται γι’ αυτό που είναι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας σε σπρώξει στην πιο σκοτεινή γωνιά της ντουλάπας, να σε κάνει να φοβάσαι να εμπλακείς με την κοινότητά σας και να κάνεις coming-out στον εαυτό σου και τους γύρω.

Τα θηλυκά Non-binary άτομα υπάρχουν — και χρειάζεται να δημιουργήσουμε ασφαλή μέρη για να μπορούν να υπάρχουν.

T-zine.g