Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ελεύθερη σχέση-Ανοιχτή σχέση-Πολυσυντροφικότητα

Ελεύθερη σχέση.: 

Η ελεύθερη σχέση είναι μια βιολογική και συναισθηματική σχέση μεταξύ ατόμων, τα οποία μπορεί να έχουν μια, αποκλειστικά ή μη, σεξουαλική σχέση χωρίς να απαιτούν ή να προσδοκούν τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται συνήθως οι μόνιμες ερωτικές σχέσεις. Τα κίνητρα για τη σύναψη μιας ελεύθερης σχέσης ποικίλλουν. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από κοινωνία σε κοινωνία αλλά και ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την αποδοχή και το εύρος των ελεύθερων σχέσεων.

Μια ελεύθερη σχέση μπορεί να απασχολεί τα άτομα μόνο για περιορισμένο τμήμα του χρόνου τους ή να έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να είναι μονογαμική ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία της σχέσης στις ζωές των ατόμων που συμμετέχουν είναι περιορισμένη με δική τους επιλογή, ενώ συνήθως υπάρχει η αίσθηση ότι η σχέση θα διαρκέσει μόνο όσο και τα δυο μέλη της το επιθυμούν, χωρίς άλλες δεσμεύσεις.

Η ελεύθερη σχέση διαφέρει από το ελεύθερο σεξ, το οποίο δεν περιλαμβάνει τη συναισθηματική πλευρά μιας σχέσης, καθώς και από τις σχέσεις της μιας νύχτας, καθώς δεν αφορά μια μεμονωμένη σεξουαλική επαφή. Στο βαθμό που συμπεριλαμβάνουν σποραδικές σεξουαλικές επαφές, οι σχέσεις αυτές είναι προσανατολισμένες περισσότερο στην ικανοποίηση σεξουαλικών αναγκών παρά ερωτικών/συναισθηματικών. Ωστόσο, αρκετές φορές οι ελεύθερες σχέσεις περιλαμβάνουν αμοιβαία υποστήριξη, τρυφερότητα και απόλαυση της/του συντρόφου, στοιχεία που απαντώνται και σε πιο δεσμευτικές μορφές ερωτικών σχέσεων.

Ανοιχτή σχέση: κάθε ερωτική σχέση που είναι συναινετικά μη μονογαμική.

Πολυσυντροφικότητα: το να διατηρείς δύο ή περισσότερες ερωτικές σχέσεις με ειλικρίνεια και συναίνεση.

Σχεσιακή αναρχία: το να χτίζεις τις σχέσεις σου έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα και να μην τις ιεραρχείς με κριτήριο τον έρωτα ή το σεξ