www.olke.org
Είναι επιλογή; V Συντροφικότητα, οικογένεια
Σχέσεις, Συντροφικότητα, Γάμος
Πώς γνωρίζονται οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μεταξύ τους;
Συχνά, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί γνωρίζονται σε κάποιο μπαρ ή κάποιο κλαμπ στο οποίο συχνάζουν λεσβίες, γκέυ και αμφί. Επίσης, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να γνωριστούν μέσα από διάφορες ιστοσελίδες στις οποίες διατηρούν κάποιο λογαριασμό με προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά τους, τις ασχολίες τους κτλ. Βέβαια, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να γνωριστούν σε διάφορα event της κοινότητας όπως το Athens Pride, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, κινηματογραφικά ή άλλα φεστιβάλ, προβολές, πάρτυ και γιορτές. Φυσικά, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί γνωρίζονται και με τους τρόπους που γνωρίζονται και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα στην δουλειά, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μέσω συγγενών ή φίλων και σε κάθε άλλο μέρος που υπάρχουν ανθρώπινες συναναστροφές.
Πώς αναγνωρίζονται μεταξύ τους οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί;
Μερικές φορές είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουν αν ένας άλλος άνθρωπος είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή, γνωρίζονται σε ένα χώρο όπου εκ των πραγμάτων βρίσκονται πολλοί γκέυ, λεσβίες και αμφί (π.χ. ένα γκέυ κλαμπ) ή επειδή μπορεί κάποιος να φοράει ένα σύμβολο χαρακτηριστικό της ΛΟΑΔ κοινότητας, όπως ένα βραχιόλι στα χρώματα του ουράνιου τόξου ή κάποια κονκάρδα που στηρίζει τα ΛΟΑΔ δικαιώματα. Λιγότερο σίγουρος/η μπορεί να είναι κανείς/μιά από την αμφίεση ενός ανθρώπου δεδομένου ότι πολλές τάσεις της μόδας που αρχικά υιοθετούν κυρίως οι λεσβίες και οι γκέυ αργότερα υιοθετούνται μαζικά και από ετεροφυλόφιλους/ες. Δυστυχώς, το να καταλάβεις αν κάποιος/α άλλος/η είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί μπορεί να αποτελεί πρόκληση αν κάτι από τα παραπάνω δεν βοηθά. Κάποιοι λένε ότι έχουν gaydar (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων gay και radar), δηλαδή μια έκτη αίσθηση που τους βοηθά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν αν κάποιος άλλος είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί.
Τι πρέπει να κάνεις αν ένας γκέυ, λεσβία ή αμφί σου την πέσει;
Αν κάποιο άτομο του ίδιου φύλου σου δείξει το ενδιαφέρον του κι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι μπορείς να αρνηθείς ευγενικά λέγοντας «Ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι» ή κάτι αντίστοιχο. Δεν χρειάζονται απότομες ή βίαιες αντιδράσεις.
Τι κάνεις αν νομίζεις ότι ο/η σύντροφός/γκόμενος/α σου είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;
Αν έχεις υποψίες ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός σου είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί, τότε μπορείς απλά να ρωτήσεις. Αν είναι όντως γκέυ ή λεσβία το πιθανότερο είναι να μην σου αποκαλύψει την αλήθεια, γιατί φοβάται να το παραδεχτεί ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό του/της. Άλλωστε, αν δεν φοβόταν να το παραδεχτεί το πιθανότερο είναι να μην είχε ξεκινήσει ποτέ μια σχέση με ένα άτομο του άλλου φύλου. Από την άλλη αν είναι αμφί, μπορεί να φοβάται να το μοιραστεί μαζί σου, από φόβο μήπως τον/την απορρίψεις, ακόμη και αν δεν έχετε κανένα άλλο πρόβλημα.
Στην περίπτωση ενός γκέι ή μιας λεσβίας συντρόφου, αν η απάντηση που αποκομίσεις δεν νιώθεις ότι είναι ειλικρινής, τότε καλύτερα να τερματίσεις την σχέση αυτή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενθαρρύνεις την εσωτερικευμένη ομοφοβία των άλλων και τις προβληματικές συμπεριφορές τους, ούτε βέβαια να υφίστασαι τον εξευτελισμό και την ταπείνωση του να έχεις μια ανειλικρινή σχέση με έναν άνθρωπο που σου λέει ψέματα και σε εκμεταλλεύεται για δικούς του προσωπικούς σκοπούς. Στην περίπτωση των αμφί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους για το άλλο φύλο, αντιμετωπίζονται όμως συχνά με αρνητικό τρόπο από τους/τις συντρόφους του άλλου φύλου, όταν τους το αποκαλύπτουν. Στο βαθμό που δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα (π.χ. απιστίας, αν η σχέση είναι μονογαμική), δεν υπάρχει κάτι στην ίδια την αμφισεξουαλικότητα που να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις των αμφί με το άλλο φύλο και καλό είναι να αποδεχτείς και να υποστηρίξεις τον/την αμφί συντροφό σου, εφόσον η σχέση σας σε ικανοποιεί. Γενικά κάθε άνθρωπος αξίζει μια υγιή συντροφική σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, την πραγματική αγάπη και τον σεβασμό τόσο προς τον /την σύντροφο όσο και προς τον εαυτό του.
Έχουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μακροχρόνιες σχέσεις; Είναι περισσότερα σήμερα τα ζευγάρια ίδιου φύλου σε σχέση με το παρελθόν;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί έχουν σταθερές, μακροχρόνιες, συντροφικές σχέσεις και βιώνουν σε αυτές όλη την χαρά, την ικανοποίηση, τις προκλήσεις, τον ενθουσιασμό, αλλά και την λύπη, τον πόνο, την απογοήτευση και τις συμφορές που βιώνουν και οι ετεροφυλόφιλοι στις αντίστοιχες σχέσεις τους. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά που είναι μαζί για πολύ καιρό, χρόνια ή δεκαετίες. Αυτό, μάλιστα, το έχουν καταφέρει παρά την εχθρική κουλτούρα της Ελλάδας προς τις ομοερωτικές σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, την αμφισεξουαλικότητα, τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί.
Σε σχέση με περασμένες δεκαετίες τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις αλλάζουν προς την κατεύθυνση της αποδοχής των ζευγαριών αυτών, επειδή πολλές λεσβίες, γκέυ και αμφί έχουν ξεπεράσει την εσωτερικευμένη ομοφοβία τους, επειδή μπορούν να δουν τον εαυτό τους σε μακροχρόνιες συντροφικές σχέσεις, λόγω της αλλαγής στις προσδοκίες τους και στις ανάγκες τους και τέλος επειδή πολλές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, προσφέρουν κάποιο επίσημο πλαίσιο αναγνώρισης των ζευγαριών αυτών. Όλα αυτά και πολλοί προσωπικοί λόγοι παρακινούν τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί να έχουν συντροφικές σχέσεις, καταρρίπτοντας έτσι το στερεότυπο που ήθελε τις σχέσεις αυτές να μην αντέχουν στο χρόνο. Η εξεύρεση συντρόφου είναι σήμερα πολύ ευκολότερη απ’ ότι στο παρελθόν, καθώς οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί φοβούνται να είναι ανοιχτές και ανοιχτοί όλο και λιγότερο και έτσι καθιστούν τους εαυτούς τους περισσότερο διαθέσιμους.
Ποιος κάνει τον άντρα και ποιος τη γυναίκα σε ένα ζευγάρι ίδιου φύλου;
Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που ακούει κανείς πιο συχνά σχεδόν από κάθε άλλη. Για τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί σε σχέση ίδιου φύλου η λήψη αποφάσεων, ο διαχωρισμός των εργασιών και ποιος/α θα δουλεύει και ποιος όχι (ή ποιος/α βγάζει περισσότερα χρήματα) δεν έχουν καμία σχέση με τους προκαθορισμένους από την κοινωνία ρόλους των φύλων στην οικογένεια (δίπολο άντρας-γυναίκα), ούτε και με το ποιος ή ποια είναι περισσότερο θηλυπρεπής ή ανδροπρεπής. Γενικά, δεν ακολουθούνται αυστηρά τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων στην οικογένεια (πώς θα μπορούσαν άλλωστε;) και ο διαχωρισμός των υποχρεώσεων και των ρόλων γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας και ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση. Υπάρχει περισσότερη ελευθερία για συνεννόηση και κοινές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η οικογένειά τους και το σπίτι τους, μακριά από σεξιστικά και άδικα στερεότυπα που συχνά πλήττουν τις γυναίκες στα ετερόφυλα ζευγάρια. Άλλα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν έναν καταμερισμό πιο κοντά σε αυτόν που βλέπουμε σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.
Είναι μονογαμικά τα γκέυ και λεσβιακά ζευγάρια;
Το αν ένα ζευγάρι (ετερόφυλο ή ομόφυλο) έχει μονογαμική σχέση ή όχι δεν αφορά κανέναν παρά μόνο το ζευγάρι το ίδιο. Το στερεότυπο θέλει τα γκέυ ζευγάρια να μην είναι καθόλου μονογαμικά, κάτι βέβαια που η καθημερινή πρακτική διαψεύδει. Για τα παντρεμένα ζευγάρια διαφορετικού φύλου γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι μονογαμικά, σύμφωνα με αυτό που ορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά, όμως, στην ιδιωτική ζωή αυτών των ζευγαριών είναι εντελώς άλλο θέμα. Με τα λεσβιακά και γκέυ ζευγάρια οι κανόνες για την μονογαμία δημιουργούνται από το ίδιο το ζευγάρι. Τα ζευγάρια αυτά αποφασίζουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους αντιλήψεις, το συζητούν για να βγάλουν μια κοινά αποδεκτή απόφαση που να τους ταιριάζει και μπορεί κάλλιστα να διαφωνούν πάνω στο θέμα. Μπορεί να αποφασίσουν εξαρχής να έχουν μονογαμική ή πολυσυντροφική σχέση ή μπορεί στη διάρκεια της σχέσης τους να αλλάξουν γνώμη ή μπορεί να μην θέσουν κανέναν περιορισμό αρχικά, ώστε να δουν τι θα είναι καλύτερο για το μέλλον. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μια πολυσυντροφική σχέση ποτέ δεν είναι μια σχέση χωρίς κανόνες και ότι μπορεί χαρακτηρίζεται από την αγάπη και συντροφικότητα ίδιας έντασης με μια μονογαμική σχέση. Σαφώς, όταν οι κοινά συμφωνημένοι κανόνες παραβιάζονται τα ζευγάρια ίδιου φύλου βιώνουν την ίδια απογοήτευση και λύπη που βιώνουν και τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου.
Τι προβλήματα έχουν τα γκέυ και λεσβιακά ζευγάρια;
Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Τα λεσβιακά και γκέυ ζευγάρια αντιμετωπίζουν επιπλέον προκλήσεις κυρίως λόγω της μη αποδοχής της κοινωνίας των συντροφικών σχέσεων μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την στήριξη της οικογένειάς τους, της θρησκευτικής τους κοινότητας ή του πολιτικού συστήματος που στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει θεσμοθετήσει κάποιο επίσημο πλαίσιο για την αναγνώριση των σχέσεών τους. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα κοινωνικά στερεότυπα για τις σχέσεις αυτές και την έλλειψη προτύπων, γίνεται κατανοητό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Γιατί θέλουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί πολιτικό γάμο;
Δεν θέλουν όλοι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να παντρευτούν, δεδομένου ότι για πολλούς/ές ετεροφυλόφιλους/ές δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά, όμως, πιστεύουν ότι ο πολιτικός γάμος είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι άνθρωποι, είτε επιθυμούν να παντρευτούν, είτε όχι. Αναγνωρίζουν ότι η επιλογή ή απόρριψη της ιδέας του γάμου πρέπει να επαφίεται στο κάθε ζευγάρι και όχι στο κράτος που απαγορεύει αυτήν την επιλογή. Οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί που θέλουν να παντρευτούν άτομο του ίδιου φύλου, έχουν τους ίδιους λόγους με τους ετεροφυλόφιλους. Πρωτίστως γιατί αγαπιούνται, αλλά κι επειδή θέλουν να έχουν όλες τις νομικές και οικονομικές προστασίες που προσφέρει ο αστικός κώδικας και η νομοθεσία σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, περιουσιακό, κληρονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Με αυτήν την νομική κατοχύρωση θα μπορούν να φροντίσουν καλύτερα ο/ή ένας/μία τον/την άλλον/η και τα παιδιά τους, αλλά και να διαχειριστούν με περισσότερη σύνεση και τάξη έναν ενδεχόμενο χωρισμό σε ζητήματα που αφορούν την περιουσία και τα παιδιά τους.
Μπορούν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί να παντρεύονται και που;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μπορούν να παντρευτούν εφόσον το θέλουν, σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Η πρώτη χώρα που επισήμως επέτρεψε τον πολιτικό γάμο ανάμεσα σε δύο άτομα του ίδιου φύλου ήταν η Ολλανδία το 2001. Ακολούθησαν το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Νότιος Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, και η Αργεντινή. Ο πολιτικός γάμος για άτομα του ίδιου φύλου επιτρέπεται, επίσης, σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, τη Μασαχουσέτη, το Κονέτικατ, την Άιοβα, το Νιού Χάμσαϊρ και το Βερμόντ, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον. Ακόμα, επιτρέπεται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Μεξικό. Οι γάμοι αυτοί δεν τελούνται, αλλά αναγνωρίζονται, από το Ισραήλ, την Τασμανία, το Μεξικό και τη Νέα Υόρκη. Σύντομα, αναμένεται η νομιμοποίηση αυτών των γάμων από το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, την Φιλανδία και το Νεπάλ, όπως έχει ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Για λεπτομερέστερες και πιο επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Human Rights Campaign για την Αμερική και την ιστοσελίδα της ILGA-Europe για την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα δύο ζευγάρια του ίδιου φύλου τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο στις 3 Ιουνίου 2008, καθώς ο δήμαρχος του νησιού, Αναστάσιος Αλιφέρης, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχτηκε να τους τελέσει. Στις 24 Ιουνίου 2008 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ρόδου Γεώργιος Οικονόμου άσκησε δύο αγωγές προκειμένου να κηρυχτούν ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι γάμοι και να καταδικαστεί ο δήμαρχος για παράβαση καθήκοντος. Την υπεράσπιση των γάμων ανέλαβε αφιλοκερδώς ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειος Χειρδάρης. Ύστερα από αναβολή στις 2 Οκτωβρίου, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Οι αποφάσεις 114 και 115 που δημοσιεύθηκαν στις 5 Μαΐου 2009 έκαναν δεκτή την αγωγή του εισαγγελέα πρωτοδικών Γεωργίου Οικονόμου ως προς το ανυπόστατο των γάμων, αλλά αθώωσαν τον δήμαρχο σχετικά με την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε βραβευθεί για την πράξη του από το Monette-Horwitz Trust. Οι αποφάσεις παρότρυναν την νομοθετική εξουσία να θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών που θα περιλαμβάνει τα ομοερωτικά ζευγάρια. Η υπόθεση εκδικάστηκε ήδη σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο της 14ης Ιανουαρίου 2011, του οποίου η απόφαση αναμένεται και τα ζευγάρια έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να φτάσουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να δικαιωθούν.
Είναι το σύμφωνο συμβίωσης το ίδιο με το γάμο;
Όχι, σε καμία χώρα του κόσμου το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον πολιτικό γάμο. Αυτό ισχύει ακόμα και σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το σύμφωνο συμβίωσης φαινομενικά προσφέρει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προσφέρει και ο γάμος, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ από τον πολιτικό γάμο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας.
Γιατί αντιτίθενται μερικοί/ές στον γάμο ατόμων ίδιου φύλου;
Η αντίθεση πολλών ανθρώπων στην νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου προς άτομα του ίδιου φύλου οφείλεται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, στις πολιτικές τους πεποιθήσεις, στην άγνοιά τους και τις προκαταλήψεις τους. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι αντιτίθεται σε παράδοση χιλιάδων ετών, ότι αντιτίθεται στις διδαχές της Βίβλου και το θείο νόμο, ότι θα υποβιβάσει τον γάμο των ετεροφυλόφιλων, ότι θα καταστρέψει τον θεσμό της οικογένειας και ότι θα οδηγήσει στην νομιμοποίηση της πολυγαμίας και της κτηνοβασίας. Πρόκειται για αστήρικτα και άκυρα επιχειρήματα που συνοδεύονται συχνά από εξωφρενικούς ισχυρισμούς.
Σαφώς, ο πολιτικός γάμος μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου δεν συνάδει με τον κανόνα της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού όσον αφορά το γάμο, παρόλο που κατά καιρούς στο Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα υπήρχαν αναγνωρισμένες με κάποιον τρόπο τέτοιες σχέσεις. Το ίδιο, όμως, μπορούμε να πούμε για το γάμο γενικά, καθώς στις δυτικές κοινωνίες έχει αλλάξει άρδην ειδικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την ισότητα στα δικαιώματα των γυναικών, το διαζύγιο, την κατάργηση της προίκας κτλ. Άλλωστε, ο γάμος που βασίζεται στον ρομαντικό έρωτα είναι μια σχετικά καινούρια εφεύρεση. Το να λέμε ότι ο γάμος είναι κάτι σταθερό που δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι εντελώς λάθος. Ο θεσμός του γάμου ανέκαθεν άλλαζε για να εξυπηρετεί καλύτερα τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες.
Ακόμα, ο πολιτικός γάμος είναι ζήτημα του κράτους, το οποίο είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επιβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός δόγματος σε όλους τους πολίτες, αλλά οφείλει να αφήνει το περιθώριο σε κάθε πολίτη να εφαρμόζει στην ζωή του τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αλλιώς, μετατρέπεται σε θεοκρατικό κράτος. Επίσης, σε καμία χώρα που προσφέρεται κάποιο επίσημο πλαίσιο της αναγνώρισης των συντροφικών σχέσεων ομόφυλών ζευγαριών δεν έχει παρατηρηθεί καμία αρνητική επίπτωση στον θεσμό της οικογένειας ή στους γάμους των ετερόφυλων ζευγαριών. Μέχρι στιγμής, όσοι φοβούνται κάτι τέτοιο δεν έχουν εξηγήσει ούτε στο ελάχιστο πώς θα συμβούν στην οικογένεια και την κοινωνία όσα λένε, αν νομιμοποιηθεί ο πολιτικός γάμος για άτομα του ίδιου φύλου.
Τέλος, τό ότι πολλοί από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γκέυ και οι αμφί άντρες είναι πολυσυντροφικοί, ηδονιστές και ανίκανοι να έχουν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις, αντιτίθενται και πιο σθεναρά στην νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, είναι κάτι που έχει να κάνει με την ομοφοβία αυτών των ανθρώπων παρά με την πραγματικότητα.
Πιστεύουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί στην πολυγαμία, την νεκροφιλία, την κτηνοβασία;
Αυτή είναι ίσως η πιο ηλίθια ερώτηση που υπάρχει σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τις λεσβίες και τους γκέυ. Πρέπει, όμως, να υπάρχει εδώ δεδομένου ότι ορισμένοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες προπαγανδίζουν ψευδώς ότι η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην νομιμοποίηση της πολυγαμίας, της νεκροφιλίας και της κτηνοβασίας.Σαφώς πρόκειται για πλήρη αδυναμία κατανόησης του ζητήματος και για αρρωστημένη φαντασία των ανθρώπων που εκφράζουν τέτοιες πεποιθήσεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην Ελλάδα, είτε από ετεροφυλόφιλους/ες, είτε όχι που να απαιτεί κάτι τέτοιο.
Πώς χωρίζουν τα ζευγάρια ίδιου φύλου;
Τα ζευγάρια ίδιου φύλου χωρίζουν με τους ίδιους τρόπους που χωρίζουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Άλλες φορές γίνεται συναινετικά κι άλλες φορές περιλαμβάνει πόνο και πολύ άσχημες καταστάσεις. Βέβαια, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορούν να παντρευτούν νόμιμα, οπότε δεν μπορούν να πάρουν και διαζύγιο. Το να μην χρειάζεται να περάσεις την διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Χωρίς τις νομικές προστασίες του γάμου, ένας χωρισμός χωρίς τη δυνατότητα διαζυγίου μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για ζητήματα όπως ο χωρισμός της περιουσίας και η μέριμνα για τα παιδιά.
Παντρεύονται οι γκέυ ετεροφυλόφιλες και οι λεσβίες ετεροφυλόφιλους; Γιατί;
Πολλοί γκέυ και λεσβίες παντρεύονται ετεροφυλόφιλα άτομα για διάφορους λόγους. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό είναι το σωστό με βάση αυτά που έχουν μάθει από την θρησκεία τους, τους γονείς τους και την κοινωνία. Θέλουν να ταιριάξουν, να είναι σαν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, να έχουν μία «κανονική» ζωή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινωνικού τους περίγυρου. Θέλουν δηλαδή να καλυφθούν και να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και τις πραγματικές τους επιθυμίες για να μην περιθωριοποιηθούν από την κοινωνία από συγγενείς και από φίλους. Πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες που παντρεύονται ένα ετεροφυλόφιλο άτομο του άλλου φύλου είναι σε φάση άρνησης όσον αφορά την σεξουαλικότητά τους. Επίσης, πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες κάνουν τέτοιους γάμους με την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουν τα συναισθήματα ερωτικής έλξης που έχουν προς άτομα του ίδιου φύλου.
Είναι σαφές ότι τα άτομα που εν γνώσει τους παντρεύονται ετεροφυλόφιλα άτομα ενώ τα ίδια έχουν ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι ιδιαιτέρως προβληματικά που χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν επιζητούν αυτήν την βοήθεια και προχωρούν σε τέτοιους γάμους, νομίζοντας ότι βρήκαν τη σωστή λύση και ότι θα ευτυχήσουν, τελικά, όμως, οδηγούν στην δυστυχία τους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό για πολύ καιρό χωρίς αυτό να του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και συμπλέγματα. Γι’ αυτό πολλές φορές, αφού δουν ότι οι γάμοι που έκαναν δεν τους οδήγησαν πουθενά και προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Σε αυτές τις κρυφές σχέσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτό που τους λείπει, δηλαδή έναν ή μία σύντροφο σύμφωνα με αυτό που νιώθουν και όχι με αυτό που πρέπει. Δυστυχώς, μετά από πολλά χρόνια γάμου τα άτομα αυτά, αν δεν αλλάξουν την ζωή τους με γνώμονα το να ζουν πιο ειλικρινά και σύμφωνα με αυτό που νιώθουν, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην δυστυχία και στην αποξένωση τόσο από φίλους/ες και συγγενείς, όσο και από τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς τους.
Η παραπάνω περιγραφή καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι δεν αναφέρεται στους/τις αμφί που επιλέγουν να παντρευτούν ένα άτομο διαφορετικού φύλου. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι μια ολότελα συνειδητή και ειλικρινής επιλογή, βασισμένη στην αγάπη και τη συντροφικότητα (εφόσον βέβαια η ταυτότητα του/της αμφί δε χρησιμοποιείται από ανασφάλεια, αλλά επειδή το άτομο όντως αισθάνεται έτσι).
Πώς αντιδρούν οι ετεροφυλόφιλοι/ες σύντροφοι όταν μαθαίνουν ότι ο/η σύζυγος είναι γκέυ ή λεσβία;
Είναι κατανοητό ότι για τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες συντρόφους η αποκάλυψη ότι ο/η σύζυγος δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αυτό που έλεγε, είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία. Το σοκ που νιώθουν είναι μεγάλο. Νιώθουν σεξουαλική απόρριψη, οργή προς τον ή την σύζυγο για την προδοσία και την ανειλικρίνεια, νιώθουν πληγωμένοι/ες, θυμωμένοι/ες και αβοήθητοι/ες. Πολλές φορές αισθάνονται ισοπεδωμένοι/ες, καθώς όλη η ζωή που έφτιαχναν για χρόνια και δεκαετίες καταρρέει χωρίς να φταίνε οι ίδιοι/ες, αλλά επειδή ο/η σύζυγος είπε ψέματα και τους/τις εκμεταλλεύτηκε. Μάλιστα, πολλές φορές αισθάνονται τέτοια ντροπή που δεν τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό που τους συνέβη. Όπως είναι λογικό, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζευγαριών καταλήγει στο διαζύγιο, καθώς αυτή η αποκάλυψη είναι ανυπόφορη. [Όπως και στην προηγούμενη παράγραφο, τα παραπάνω δεν περιγράφουν αναγκαστικά το γάμο ενός/μιας αμφί με άτομο του άλλου φύλου, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίζεται από συντροφικότητα και έρωτα.]
Παντρεύονται οι γκέυ και οι λεσβίες μεταξύ τους;
Ναι, υπάρχουν γκέυ και λεσβίες που παντρεύονται μεταξύ τους και κάνουν μαζί οικογένειες με παιδιά, για να φαίνονται ετεροφυλόφιλοι/ες. Κάποιοι/ες το κάνουν για λόγους καριέρας, άλλοι και άλλες για λόγους, όπως η απόκτηση ιθαγένειας ή ακόμα και λόγω οικογενειακών και κοινωνικών πιέσεων. Γενικά, οι λόγοι που μία λεσβία κι ένας γκέυ παντρεύονται μεταξύ τους δεν διαφέρουν από τους λόγους που παντρεύονται με ετεροφυλόφιλα άτομα. Δυστυχώς, και σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις για τα άτομα και τις οικογένειες που κάνουν είναι ίδιες.
Οικογένεια και Παιδιά
Μπορούν οι λεσβίες και οι γκέυ να έχουν οικογένειες; Τι είναι η ομογονεϊκότητα;
Πέρα από τις οικογένειας από τις οποίες προέρχονται, οι λεσβίες και οι γκέυ δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες με δικά τους παιδιά. Αυτό λέγεται ομογονεϊκότητα. Όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες, πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες θέλουν να κάνουν οικογένεια για τους ίδιους ακριβώς λόγους με κυριότερο την συναισθηματική ανταμοιβή που νιώθει κανείς ως γονιός. Φυσικά, αυτές οι οικογένειες δεν ταιριάζουν στο ιδανικό της κλασσικής οικογένειας της δεκαετίας του ’50, αλλά ουσιαστικά καμία οικογένεια δεν ταιριάζει σε αυτό το ιδεατό και εν πολλοίς φανταστικό πρότυπο. Οι οικογένειες των λεσβιών και των γκέυ, όμως έχουν αυτό που πρέπει να έχουν όλες οι οικογένειες: αγάπη, φροντίδα, και αφοσίωση στην υγεία, την ευτυχία, την ευρωστία και την ψυχολογική και σωματική ευεξία κάθε μέλους.
Έχουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί παιδιά; Πώς; Επιτρέπεται να υιοθετούν;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί έχουν παιδιά είτε ως ζευγάρια, είτε ως άτομα. Κάποιοι και κάποιες έχουν παιδιά από προηγούμενο ετεροφυλοφιλικό γάμο, ή από σχέση μέσα στην οποία προέκυψε ένα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με τον σύντροφο του ίδιου φύλου ή μόνοι. Ακόμα, μπορεί ένας γκέυ ή μία λεσβία να υιοθετήσει ως άτομο και να μεγαλώσει αυτό το παιδί με έναν ή μία σύντροφο ή και χωρίς. Επίσης, οι λεσβίες μπορούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και να μεγαλώσουν το παιδί τους μόνες τους ή με την σύντροφό τους. Στην περίπτωση των αμφί μπορεί να έχουν παιδιά από μια προηγούμενη συντροφική σχέση τους με άτομο του άλλου φύλου, αν και τώρα βρίσκονται σε μια συντροφική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου. Γενικά, λεσβίες, γκέυ και αμφί μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά με όλους τους τρόπους που μπορούν και οι ετεροφυλόφιλοι/ες με μόνη εξαίρεση ότι τα ζευγάρια ίδιου φύλου δεν μπορούν ακόμα να έχουν βιολογικά παιδιά μαζί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν τυχαία και έτσι η απόφαση να γίνουν γονείς γενικά είναι αποτέλεσμα σκέψης, περισυλλογής και προσπάθειας. Κι έτσι, όμως, δεν μπορούν να έχουν από κοινού γονική μέριμνα για τα παιδιά τους, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν συνάψουν πολιτικό γάμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες, καθώς μόνο ο/η βιολογικός/ή γονέας έχει νομική σχέση με το παιδί του και συνεπώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν, ενώ ο/η κοινωνικός/ή γονέας είναι νομικά ένας ξένος. Αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα της οικογένειας και στην νομική πραγματικότητα είναι προβληματική και για τους γονείς και κυριότερα για το παιδί.
Είναι οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί καλοί γονείς;
Οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί είναι εξίσου καλοί/ές και εξίσου κακοί/ές γονείς με τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες (κάτι που μεταξύ άλλων στηρίζει και ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός του κόσμου που ασχολείται με αυτά τα θέματα, η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων). Οι απόψεις περί του αντιθέτου βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα και δεν επιβεβαιώνονται από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί διεθνώς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι έρευνες αυτές εξετάζουν τις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ από τη μία και των ετεροφυλόφιλων από την άλλη και κατά πόσο τα παιδιά των πρώτων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Δεν βρέθηκαν ουσιαστικές διαφορές, γεγονός που αποδίδεται στα κοινά γονεϊκά πρότυπα ετεροφυλόφιλων, γκέυ, λεσβιών και αμφί. Τα παιδιά δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαφορές στην ανάπτυξή τους, την προσαρμογή τους και την γενικότερη ευεξία τους.
Κατά πρώτον, τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί δεν έχουν προβλήματα με την σεξουαλική τους ταυτότητα, δηλαδή με την ταυτότητα κοινωνικού φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή με τους ρόλους και τις συμπεριφορές των φύλων. Η ταυτότητα και η κατανόηση των παιδιών ως προς αυτά τα ζητήματα αναπτύσσεται σε γενικές γραμμές με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των γονιών τους. Επίσης, έχει μελετηθεί και η πιθανότητα αυτών των παιδιών να εμφανίσουν προβλήματα σε άλλους τομείς πέρα από την σεξουαλικότητα. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το κατά πόσο είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, να είναι λιγότερο ψυχικά υγιή ή να είναι ευάλωτα σε διανοητικά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων. Ελάχιστες διαφορές παρατηρήθηκαν σε ζητήματα προσωπικότητας, αυτοαντίληψης και συμπεριφοράς των παιδιών αυτών.
Σε κοινωνικό επίπεδο είναι εξίσου απίθανο τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί να έχουν περισσότερα προβλήματα. Αναπτύσσουν κανονικές κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και με τους ενήλικες. Ζουν μια ζωή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπική της ηλικίας τους ως προς τους γονείς, τους φίλους, την οικογένεια και άλλους κοντινούς ανθρώπους. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά βάσιμος φόβος ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί θα κακοποιηθούν σεξουαλικά από τους/τις γονείς τους ή από τους/τις φίλους/ες και τους/τις γνωστούς/ές των γονιών τους.
Τι ανησυχίες έχουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί ως γονείς;
Μία ανησυχία που έχουν ως γονείς είναι αν τα παιδιά τους θα έχουν πρότυπα και για τα δύο φύλα. Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά έχουν δείξει ότι τα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ δεν υποφέρουν από τέτοια προβλήματα και ότι μπορούν να κατανοούν τις διαφορές και τους ρόλους των φύλων. Επίσης, ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα υποστούν πειράγματα ή ακόμα κι επιθέσεις από συνομηλίκους τους ή άλλους, λόγω της ασυνήθιστης δομής της οικογένειάς τους. Παρόλο που αυτό είναι πιθανό, οι γονείς μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτά τα φαινόμενα με εποικοδομητικό τρόπο. Μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να απαντούν με τον κατάλληλο τρόπο για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, χωρίς να κλιμακώνεται μια κατάσταση. Η ικανότητα των γονιών να διδάξουν αυτά τα πράγματα στα παιδιά τους δεν εναπόκειται στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Επίσης, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί αντιμετωπίζουν πολλές νομικές προκλήσεις, όπως ζητήματα γονικής μέριμνας, υιοθεσίας και νομικής αναγνώρισης της σχέσης τους προς το παιδί. Σαφώς, αυτά τα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο ζευγάρια και να δώσουν πλεονέκτημα στον έναν ή στην μία από τους δύο γονείς που είναι και ο/η βιολογικός/η γονέας. Αν το ζευγάρι χωρίσει, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα.
Αληθεύει ότι οι γκέυ και οι λεσβίες θέλουν να καταστρέψουν την παραδοσιακή μορφή οικογένειας;
Όχι. Παρά τα όσα ακούγονται ή διαδίδονται από την Εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους, ούτε οι λεσβίες και οι γκέυ, ούτε και οι οργανώσεις που έχουν συστήσει δεν θέλουν να καταστρέψουν την παραδοσιακή οικογένεια και δεν αντιτίθενται στις παραδοσιακές οικογενειακές αρχές, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες. Αυτό που θα ήθελαν, είναι να γίνονται απόλυτα δεκτοί και δεκτές ως οικογένειες και να διευρυνθεί ο ορισμός που έχουν στο νου τους οι άνθρωποι για την οικογένεια, ώστε να περιλαμβάνει και τις δικές τους. Θέλουν όλες οι μορφές οικογένειας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με την παραδοσιακή. Και γι’ αυτό θέλουν οι οικογένειές τους και οι σχέσεις τους να προστατεύονται από το νόμο, όπως και κάθε άλλη οικογένεια.
Γιατί αντιτίθενται κάποιοι/ες στην ομογονεϊκότητα;
Όσοι/ες αντιτίθενται στην ομογονεϊκότητα χρησιμοποιούν αντιεπιστημονικά και ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί είναι πιο πιθανό να κακοποιήσουν τα παιδιά, ότι θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα τα κάνει να έχουν τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό με εκείνους/ες, ότι θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ότι τα παιδιά τους θα υφίστανται διακρίσεις, ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην φυσική τάξη, ότι δεν εγκρίνεται από την θρησκεία τους και το βασικότερο ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν έναν πατέρα και μία μητέρα.
Κατά πρώτον δεν είναι πιθανότερο οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κακοποιήσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι ετεροφυλόφιλοι άντρες είναι πιθανότερο να κακοποιήσουν σεξουαλικά ανηλίκους/ες. Δεύτερον, είναι αδύνατον να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τρόπο που να τα κάνει σίγουρα γκέυ, λεσβίες. αμφί ή ετεροφυλόφιλα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να επιβληθεί ή να καθοριστεί επίτηδες σε έναν άνθρωπο από τους γονείς του. Μάλιστα, οι γονείς δεν έχουν ουσιαστική επιρροή στον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών. Τρίτον, η δυνατότητα του παιδιού να προσαρμόζεται καλά και να είναι ψυχικά υγιές δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ούτε το φύλο των γονιών του. Το ουσιαστικό κριτήριο είναι αν οι γονείς αγαπούν το παιδί τους και του το δείχνουν. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συμπεραίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην ψυχολογική ευεξία ή την ανάπτυξη του παιδιού.
Ακόμα, οι διακρίσεις που πολύ πιθανότατα θα βιώσουν τα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ οφείλονται στις κοινωνικές προκαταλήψεις εναντίον των γονιών τους και όχι στις γονεϊκές ικανότητές τους. Εξαιτίας των διακρίσεων και των στερεοτύπων, τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί μπορεί να νιώθουν υποχρεωμένα να κρύψουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών τους, αλλιώς μπορεί να υποστούν αρνητικά σχόλια, αντιδράσεις και συμπεριφορές. Αυτό, όμως, δεν είναι επιχείρημα για να αποκλείονται οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί από το να μεγαλώνουν παιδιά, όπως δεν είναι επιχείρημα και για άλλες ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες/τριες, και γενικά άνθρωποι που έχουν διαφορετική εθνική ή φυλετική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή κάποια αναπηρία. Τέτοιες οικογένειες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες μιλώντας ανοιχτά για αυτά τα θέματα και δείχνοντας στα παιδιά αγάπη και υπερηφάνεια για την διαφορετικότητά τους. Το γεγονός ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί μπορεί να υποστούν διακρίσεις είναι κίνητρο για να εξαλειφθούν οι ομοφοβικές αντιλήψεις και όχι να αποκλειστούν αυτά τα άτομα ή ζευγάρια από την ανατροφή παιδιών.
Επίσης, αυτό που καθορίζει η φύση δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο περιβάλλον για ένα παιδί. Η ικανότητα τεκνοποιίας δεν αποτελεί εχέγγυο καλής ανατροφής. Πολλοί βιολογικοί γονείς αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι/ες για τα παιδιά τους και πολλοί θετοί γονείς είναι καλύτεροι/ές. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ανθρώπων δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για το καλό των παιδιών, αλλά μόνο οι επιστήμες που μελετούν αυτά τα ζητήματα. Άλλωστε, ένα κοσμικό κράτος οφείλει να αγνοεί τις επιστημονικά αστήρικτες αντιλήψεις των θρησκειών και να αποφασίζει ορθολογιστικά. Τέλος, κανείς δεν εγγυάται ότι ένα παιδί που μεγαλώνει με έναν πατέρα και μία μητέρα θα είναι απόλυτα υγιές σωματικά και πνευματικά ή ότι θα είναι ευτυχισμένο. Η πραγματικότητα βρίθει παραδειγμάτων που πείθουν για το αντίθετο.
Οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί μεγαλώνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά;
Καμιά φορά οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί γονείς μεγαλώνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί κάνουν τα παιδιά τους έτσι, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες δεν προκαλούν την ετεροφυλοφιλία στα παιδιά τους. Απλά σημαίνει ότι όλοι οι γονείς έχουν την ίδια πιθανότητα και τη δυνατότητα να κάνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά, είτε είναι ετεροφυλόφιλοι/ες, είτε όχι.
Τι γίνεται όταν ένα ομοερωτικό ζευγάρι χωρίζει;
Όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί χωρίζουν και όταν το ζευγάρι έχει παιδιά τα πράγματα περιπλέκονται. Ακόμα περισσότερο μπερδεύονται τα πράγματα, όταν στα ζευγάρια ίδιου φύλου ο ένας ή η μία είναι νόμιμα γονέας (βιολογικός ή θετός) και ο άλλος ή η άλλη όχι. Αν το ζευγάρι συμφωνήσει σε ένα διακανονισμό για το παιδί ή τα παιδιά τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ λιγότερο δύσκολα και επώδυνα. Στην αντίθετη περίπτωση ο/η κοινωνικός/ή γονέας θα βρεθεί χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, παρόλο που μπορεί να συνεισέφερε εξίσου ή και περισσότερο στην ανατροφή του παιδιού ή να μην είναι προς το συμφέρον του παιδιού να διακοπεί η σχέση τους. Τα πράγματα για το παιδί μπορεί να είναι καταστροφικά, αν ο νόμιμος γονέας πεθάνει και το παιδί καταλήξει με κάποιο άτομο πέρα από τον κοινωνικό γονέα. Το πρόβλημα είναι πάντα ότι ο/η κοινωνικός/ή γονέας δεν έχει καμία απολύτως νομική σχέση με το παιδί του/της και έτσι ο νόμος δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί αν επιτρεπόταν η υιοθεσία από τον/την κοινωνικό/ή γονέα του παιδιού του/της συντρόφου του/της.
Πρέπει οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τα παιδιά τους;
Καμιά φορά είναι βολικότερο οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τα παιδιά τους, όταν για παράδειγμα βρίσκονται σε έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο. Ουσιαστικά, όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες περιστάσεις του καθενός και της καθεμιάς. Αν ένα ζευγάρι ίδιου φύλου μεγαλώνει ένα παιδί από πολύ μικρό, είναι απίθανο να το κρατήσουν κρυφό, καθώς το παιδί θα έχει δει τους/τις γονείς του και την συμπεριφορά τους και θα έχει καταλάβει με τον καιρό τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών του. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να του αποκαλύψουν τίποτα. Για έναν/μία γονιό που άφησε έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο το θέμα είναι διαφορετικό. Αν ο/η γονιός αυτός/ή ζει με το παιδί μετά το γάμο θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει το μυστικό, αλλά σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αποφασίσει τι είναι καλύτερο. Συνήθως, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορούν να δεχτούν ευκολότερα την διαφορετικότητα αυτή, καθώς στην εφηβεία και αργότερα οι αντιλήψεις τους επηρεάζονται περισσότερο από τον κοινωνικό τους περίγυρο και την κοινωνία.
Πώς αντιδρούν τα παιδιά στις λεσβίες, στους γκέυ και στους αμφί γονείς;
Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ηλικία στην οποία μαθαίνουν ότι οι γονείς τους είναι γκέυ, λεσβίες ή αμφί. Για παιδιά που μεγαλώνουν με λεσβίες, γκέυ ή αμφί για γονείς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή αποκάλυψης, αλλά το παιδί το συνειδητοποιεί σταδιακά με τα χρόνια παρατηρώντας και τις διαφορές ανάμεσα στην δική του και τις άλλες οικογένειες. Αν το παιδί έχει μεγαλώσει με δύο γονείς διαφορετικού φύλου και μάθει ότι ο ένας ή η μία δεν είναι ετεροφυλόφιλος/η, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την συγκεκριμένη περίπτωση. Οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν από σοκ και απόρριψη μέχρι ανακούφιση ή αδιαφορία. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα θέτουν όρια, που θα τα αγαπούν, θα τα ακούνε και θα τα βοηθήσουν να φτιάξουν την μελλοντική τους ζωή και να βρουν το δρόμο τους. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν επηρεάζει καθόλου (ούτε θετικά ούτε αρνητικά) την ικανότητα ενός ανθρώπου ή ενός ζευγαριού να εκπληρώσει αυτές τις βασικές προϋποθέσεις.
Έχουν τα παιδιά των γκέυ, λεσβιών και αμφί ειδικά προβλήματα;
Όχι. Καμία έρευνα δεν υπάρχει που να δείχνει ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί αναπτύσσουν ψυχολογικά μειονεκτήματα σε σχέση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονέων. Σαφώς, δυσκολίες υπάρχουν από τα πειράγματα, τις διακρίσεις και την βία που μπορεί να δεχτούν, ειδικά στην εφηβεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα
Είναι επιλογή; V Συντροφικότητα, οικογένεια
Σχέσεις, Συντροφικότητα, Γάμος
Πώς γνωρίζονται οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μεταξύ τους;
Συχνά, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί γνωρίζονται σε κάποιο μπαρ ή κάποιο κλαμπ στο οποίο συχνάζουν λεσβίες, γκέυ και αμφί. Επίσης, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να γνωριστούν μέσα από διάφορες ιστοσελίδες στις οποίες διατηρούν κάποιο λογαριασμό με προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά τους, τις ασχολίες τους κτλ. Βέβαια, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να γνωριστούν σε διάφορα event της κοινότητας όπως το Athens Pride, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, κινηματογραφικά ή άλλα φεστιβάλ, προβολές, πάρτυ και γιορτές. Φυσικά, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί γνωρίζονται και με τους τρόπους που γνωρίζονται και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα στην δουλειά, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μέσω συγγενών ή φίλων και σε κάθε άλλο μέρος που υπάρχουν ανθρώπινες συναναστροφές.
Πώς αναγνωρίζονται μεταξύ τους οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί;
Μερικές φορές είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουν αν ένας άλλος άνθρωπος είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή, γνωρίζονται σε ένα χώρο όπου εκ των πραγμάτων βρίσκονται πολλοί γκέυ, λεσβίες και αμφί (π.χ. ένα γκέυ κλαμπ) ή επειδή μπορεί κάποιος να φοράει ένα σύμβολο χαρακτηριστικό της ΛΟΑΔ κοινότητας, όπως ένα βραχιόλι στα χρώματα του ουράνιου τόξου ή κάποια κονκάρδα που στηρίζει τα ΛΟΑΔ δικαιώματα. Λιγότερο σίγουρος/η μπορεί να είναι κανείς/μιά από την αμφίεση ενός ανθρώπου δεδομένου ότι πολλές τάσεις της μόδας που αρχικά υιοθετούν κυρίως οι λεσβίες και οι γκέυ αργότερα υιοθετούνται μαζικά και από ετεροφυλόφιλους/ες. Δυστυχώς, το να καταλάβεις αν κάποιος/α άλλος/η είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί μπορεί να αποτελεί πρόκληση αν κάτι από τα παραπάνω δεν βοηθά. Κάποιοι λένε ότι έχουν gaydar (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων gay και radar), δηλαδή μια έκτη αίσθηση που τους βοηθά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν αν κάποιος άλλος είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί.
Τι πρέπει να κάνεις αν ένας γκέυ, λεσβία ή αμφί σου την πέσει;
Αν κάποιο άτομο του ίδιου φύλου σου δείξει το ενδιαφέρον του κι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι μπορείς να αρνηθείς ευγενικά λέγοντας «Ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι» ή κάτι αντίστοιχο. Δεν χρειάζονται απότομες ή βίαιες αντιδράσεις.
Τι κάνεις αν νομίζεις ότι ο/η σύντροφός/γκόμενος/α σου είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;
Αν έχεις υποψίες ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός σου είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί, τότε μπορείς απλά να ρωτήσεις. Αν είναι όντως γκέυ ή λεσβία το πιθανότερο είναι να μην σου αποκαλύψει την αλήθεια, γιατί φοβάται να το παραδεχτεί ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό του/της. Άλλωστε, αν δεν φοβόταν να το παραδεχτεί το πιθανότερο είναι να μην είχε ξεκινήσει ποτέ μια σχέση με ένα άτομο του άλλου φύλου. Από την άλλη αν είναι αμφί, μπορεί να φοβάται να το μοιραστεί μαζί σου, από φόβο μήπως τον/την απορρίψεις, ακόμη και αν δεν έχετε κανένα άλλο πρόβλημα.
Στην περίπτωση ενός γκέι ή μιας λεσβίας συντρόφου, αν η απάντηση που αποκομίσεις δεν νιώθεις ότι είναι ειλικρινής, τότε καλύτερα να τερματίσεις την σχέση αυτή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενθαρρύνεις την εσωτερικευμένη ομοφοβία των άλλων και τις προβληματικές συμπεριφορές τους, ούτε βέβαια να υφίστασαι τον εξευτελισμό και την ταπείνωση του να έχεις μια ανειλικρινή σχέση με έναν άνθρωπο που σου λέει ψέματα και σε εκμεταλλεύεται για δικούς του προσωπικούς σκοπούς. Στην περίπτωση των αμφί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους για το άλλο φύλο, αντιμετωπίζονται όμως συχνά με αρνητικό τρόπο από τους/τις συντρόφους του άλλου φύλου, όταν τους το αποκαλύπτουν. Στο βαθμό που δεν υπάρχουν άλλα ζητήματα (π.χ. απιστίας, αν η σχέση είναι μονογαμική), δεν υπάρχει κάτι στην ίδια την αμφισεξουαλικότητα που να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις των αμφί με το άλλο φύλο και καλό είναι να αποδεχτείς και να υποστηρίξεις τον/την αμφί συντροφό σου, εφόσον η σχέση σας σε ικανοποιεί. Γενικά κάθε άνθρωπος αξίζει μια υγιή συντροφική σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, την πραγματική αγάπη και τον σεβασμό τόσο προς τον /την σύντροφο όσο και προς τον εαυτό του.
Έχουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μακροχρόνιες σχέσεις; Είναι περισσότερα σήμερα τα ζευγάρια ίδιου φύλου σε σχέση με το παρελθόν;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί έχουν σταθερές, μακροχρόνιες, συντροφικές σχέσεις και βιώνουν σε αυτές όλη την χαρά, την ικανοποίηση, τις προκλήσεις, τον ενθουσιασμό, αλλά και την λύπη, τον πόνο, την απογοήτευση και τις συμφορές που βιώνουν και οι ετεροφυλόφιλοι στις αντίστοιχες σχέσεις τους. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά που είναι μαζί για πολύ καιρό, χρόνια ή δεκαετίες. Αυτό, μάλιστα, το έχουν καταφέρει παρά την εχθρική κουλτούρα της Ελλάδας προς τις ομοερωτικές σχέσεις, την ομοφυλοφιλία, την αμφισεξουαλικότητα, τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί.
Σε σχέση με περασμένες δεκαετίες τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις αλλάζουν προς την κατεύθυνση της αποδοχής των ζευγαριών αυτών, επειδή πολλές λεσβίες, γκέυ και αμφί έχουν ξεπεράσει την εσωτερικευμένη ομοφοβία τους, επειδή μπορούν να δουν τον εαυτό τους σε μακροχρόνιες συντροφικές σχέσεις, λόγω της αλλαγής στις προσδοκίες τους και στις ανάγκες τους και τέλος επειδή πολλές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, προσφέρουν κάποιο επίσημο πλαίσιο αναγνώρισης των ζευγαριών αυτών. Όλα αυτά και πολλοί προσωπικοί λόγοι παρακινούν τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί να έχουν συντροφικές σχέσεις, καταρρίπτοντας έτσι το στερεότυπο που ήθελε τις σχέσεις αυτές να μην αντέχουν στο χρόνο. Η εξεύρεση συντρόφου είναι σήμερα πολύ ευκολότερη απ’ ότι στο παρελθόν, καθώς οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί φοβούνται να είναι ανοιχτές και ανοιχτοί όλο και λιγότερο και έτσι καθιστούν τους εαυτούς τους περισσότερο διαθέσιμους.
Ποιος κάνει τον άντρα και ποιος τη γυναίκα σε ένα ζευγάρι ίδιου φύλου;
Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που ακούει κανείς πιο συχνά σχεδόν από κάθε άλλη. Για τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί σε σχέση ίδιου φύλου η λήψη αποφάσεων, ο διαχωρισμός των εργασιών και ποιος/α θα δουλεύει και ποιος όχι (ή ποιος/α βγάζει περισσότερα χρήματα) δεν έχουν καμία σχέση με τους προκαθορισμένους από την κοινωνία ρόλους των φύλων στην οικογένεια (δίπολο άντρας-γυναίκα), ούτε και με το ποιος ή ποια είναι περισσότερο θηλυπρεπής ή ανδροπρεπής. Γενικά, δεν ακολουθούνται αυστηρά τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων στην οικογένεια (πώς θα μπορούσαν άλλωστε;) και ο διαχωρισμός των υποχρεώσεων και των ρόλων γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε οικογένειας και ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση. Υπάρχει περισσότερη ελευθερία για συνεννόηση και κοινές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η οικογένειά τους και το σπίτι τους, μακριά από σεξιστικά και άδικα στερεότυπα που συχνά πλήττουν τις γυναίκες στα ετερόφυλα ζευγάρια. Άλλα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν έναν καταμερισμό πιο κοντά σε αυτόν που βλέπουμε σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.
Είναι μονογαμικά τα γκέυ και λεσβιακά ζευγάρια;
Το αν ένα ζευγάρι (ετερόφυλο ή ομόφυλο) έχει μονογαμική σχέση ή όχι δεν αφορά κανέναν παρά μόνο το ζευγάρι το ίδιο. Το στερεότυπο θέλει τα γκέυ ζευγάρια να μην είναι καθόλου μονογαμικά, κάτι βέβαια που η καθημερινή πρακτική διαψεύδει. Για τα παντρεμένα ζευγάρια διαφορετικού φύλου γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι μονογαμικά, σύμφωνα με αυτό που ορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά, όμως, στην ιδιωτική ζωή αυτών των ζευγαριών είναι εντελώς άλλο θέμα. Με τα λεσβιακά και γκέυ ζευγάρια οι κανόνες για την μονογαμία δημιουργούνται από το ίδιο το ζευγάρι. Τα ζευγάρια αυτά αποφασίζουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους αντιλήψεις, το συζητούν για να βγάλουν μια κοινά αποδεκτή απόφαση που να τους ταιριάζει και μπορεί κάλλιστα να διαφωνούν πάνω στο θέμα. Μπορεί να αποφασίσουν εξαρχής να έχουν μονογαμική ή πολυσυντροφική σχέση ή μπορεί στη διάρκεια της σχέσης τους να αλλάξουν γνώμη ή μπορεί να μην θέσουν κανέναν περιορισμό αρχικά, ώστε να δουν τι θα είναι καλύτερο για το μέλλον. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μια πολυσυντροφική σχέση ποτέ δεν είναι μια σχέση χωρίς κανόνες και ότι μπορεί χαρακτηρίζεται από την αγάπη και συντροφικότητα ίδιας έντασης με μια μονογαμική σχέση. Σαφώς, όταν οι κοινά συμφωνημένοι κανόνες παραβιάζονται τα ζευγάρια ίδιου φύλου βιώνουν την ίδια απογοήτευση και λύπη που βιώνουν και τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου.
Τι προβλήματα έχουν τα γκέυ και λεσβιακά ζευγάρια;
Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Τα λεσβιακά και γκέυ ζευγάρια αντιμετωπίζουν επιπλέον προκλήσεις κυρίως λόγω της μη αποδοχής της κοινωνίας των συντροφικών σχέσεων μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την στήριξη της οικογένειάς τους, της θρησκευτικής τους κοινότητας ή του πολιτικού συστήματος που στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει θεσμοθετήσει κάποιο επίσημο πλαίσιο για την αναγνώριση των σχέσεών τους. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα κοινωνικά στερεότυπα για τις σχέσεις αυτές και την έλλειψη προτύπων, γίνεται κατανοητό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Γιατί θέλουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί πολιτικό γάμο;
Δεν θέλουν όλοι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να παντρευτούν, δεδομένου ότι για πολλούς/ές ετεροφυλόφιλους/ές δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά, όμως, πιστεύουν ότι ο πολιτικός γάμος είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι άνθρωποι, είτε επιθυμούν να παντρευτούν, είτε όχι. Αναγνωρίζουν ότι η επιλογή ή απόρριψη της ιδέας του γάμου πρέπει να επαφίεται στο κάθε ζευγάρι και όχι στο κράτος που απαγορεύει αυτήν την επιλογή. Οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί που θέλουν να παντρευτούν άτομο του ίδιου φύλου, έχουν τους ίδιους λόγους με τους ετεροφυλόφιλους. Πρωτίστως γιατί αγαπιούνται, αλλά κι επειδή θέλουν να έχουν όλες τις νομικές και οικονομικές προστασίες που προσφέρει ο αστικός κώδικας και η νομοθεσία σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, περιουσιακό, κληρονομικό και υγειονομικό επίπεδο. Με αυτήν την νομική κατοχύρωση θα μπορούν να φροντίσουν καλύτερα ο/ή ένας/μία τον/την άλλον/η και τα παιδιά τους, αλλά και να διαχειριστούν με περισσότερη σύνεση και τάξη έναν ενδεχόμενο χωρισμό σε ζητήματα που αφορούν την περιουσία και τα παιδιά τους.
Μπορούν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί να παντρεύονται και που;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μπορούν να παντρευτούν εφόσον το θέλουν, σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Η πρώτη χώρα που επισήμως επέτρεψε τον πολιτικό γάμο ανάμεσα σε δύο άτομα του ίδιου φύλου ήταν η Ολλανδία το 2001. Ακολούθησαν το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Νότιος Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, και η Αργεντινή. Ο πολιτικός γάμος για άτομα του ίδιου φύλου επιτρέπεται, επίσης, σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, τη Μασαχουσέτη, το Κονέτικατ, την Άιοβα, το Νιού Χάμσαϊρ και το Βερμόντ, καθώς επίσης και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον. Ακόμα, επιτρέπεται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Μεξικό. Οι γάμοι αυτοί δεν τελούνται, αλλά αναγνωρίζονται, από το Ισραήλ, την Τασμανία, το Μεξικό και τη Νέα Υόρκη. Σύντομα, αναμένεται η νομιμοποίηση αυτών των γάμων από το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, την Φιλανδία και το Νεπάλ, όπως έχει ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Για λεπτομερέστερες και πιο επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Human Rights Campaign για την Αμερική και την ιστοσελίδα της ILGA-Europe για την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα δύο ζευγάρια του ίδιου φύλου τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Τήλο στις 3 Ιουνίου 2008, καθώς ο δήμαρχος του νησιού, Αναστάσιος Αλιφέρης, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχτηκε να τους τελέσει. Στις 24 Ιουνίου 2008 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ρόδου Γεώργιος Οικονόμου άσκησε δύο αγωγές προκειμένου να κηρυχτούν ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι γάμοι και να καταδικαστεί ο δήμαρχος για παράβαση καθήκοντος. Την υπεράσπιση των γάμων ανέλαβε αφιλοκερδώς ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειος Χειρδάρης. Ύστερα από αναβολή στις 2 Οκτωβρίου, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Οι αποφάσεις 114 και 115 που δημοσιεύθηκαν στις 5 Μαΐου 2009 έκαναν δεκτή την αγωγή του εισαγγελέα πρωτοδικών Γεωργίου Οικονόμου ως προς το ανυπόστατο των γάμων, αλλά αθώωσαν τον δήμαρχο σχετικά με την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε βραβευθεί για την πράξη του από το Monette-Horwitz Trust. Οι αποφάσεις παρότρυναν την νομοθετική εξουσία να θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών που θα περιλαμβάνει τα ομοερωτικά ζευγάρια. Η υπόθεση εκδικάστηκε ήδη σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο της 14ης Ιανουαρίου 2011, του οποίου η απόφαση αναμένεται και τα ζευγάρια έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να φτάσουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να δικαιωθούν.
Είναι το σύμφωνο συμβίωσης το ίδιο με το γάμο;
Όχι, σε καμία χώρα του κόσμου το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον πολιτικό γάμο. Αυτό ισχύει ακόμα και σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το σύμφωνο συμβίωσης φαινομενικά προσφέρει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προσφέρει και ο γάμος, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ από τον πολιτικό γάμο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας.
Γιατί αντιτίθενται μερικοί/ές στον γάμο ατόμων ίδιου φύλου;
Η αντίθεση πολλών ανθρώπων στην νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου προς άτομα του ίδιου φύλου οφείλεται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, στις πολιτικές τους πεποιθήσεις, στην άγνοιά τους και τις προκαταλήψεις τους. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι αντιτίθεται σε παράδοση χιλιάδων ετών, ότι αντιτίθεται στις διδαχές της Βίβλου και το θείο νόμο, ότι θα υποβιβάσει τον γάμο των ετεροφυλόφιλων, ότι θα καταστρέψει τον θεσμό της οικογένειας και ότι θα οδηγήσει στην νομιμοποίηση της πολυγαμίας και της κτηνοβασίας. Πρόκειται για αστήρικτα και άκυρα επιχειρήματα που συνοδεύονται συχνά από εξωφρενικούς ισχυρισμούς.
Σαφώς, ο πολιτικός γάμος μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου δεν συνάδει με τον κανόνα της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού όσον αφορά το γάμο, παρόλο που κατά καιρούς στο Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα υπήρχαν αναγνωρισμένες με κάποιον τρόπο τέτοιες σχέσεις. Το ίδιο, όμως, μπορούμε να πούμε για το γάμο γενικά, καθώς στις δυτικές κοινωνίες έχει αλλάξει άρδην ειδικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την ισότητα στα δικαιώματα των γυναικών, το διαζύγιο, την κατάργηση της προίκας κτλ. Άλλωστε, ο γάμος που βασίζεται στον ρομαντικό έρωτα είναι μια σχετικά καινούρια εφεύρεση. Το να λέμε ότι ο γάμος είναι κάτι σταθερό που δεν έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι εντελώς λάθος. Ο θεσμός του γάμου ανέκαθεν άλλαζε για να εξυπηρετεί καλύτερα τις κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες.
Ακόμα, ο πολιτικός γάμος είναι ζήτημα του κράτους, το οποίο είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επιβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός δόγματος σε όλους τους πολίτες, αλλά οφείλει να αφήνει το περιθώριο σε κάθε πολίτη να εφαρμόζει στην ζωή του τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αλλιώς, μετατρέπεται σε θεοκρατικό κράτος. Επίσης, σε καμία χώρα που προσφέρεται κάποιο επίσημο πλαίσιο της αναγνώρισης των συντροφικών σχέσεων ομόφυλών ζευγαριών δεν έχει παρατηρηθεί καμία αρνητική επίπτωση στον θεσμό της οικογένειας ή στους γάμους των ετερόφυλων ζευγαριών. Μέχρι στιγμής, όσοι φοβούνται κάτι τέτοιο δεν έχουν εξηγήσει ούτε στο ελάχιστο πώς θα συμβούν στην οικογένεια και την κοινωνία όσα λένε, αν νομιμοποιηθεί ο πολιτικός γάμος για άτομα του ίδιου φύλου.
Τέλος, τό ότι πολλοί από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γκέυ και οι αμφί άντρες είναι πολυσυντροφικοί, ηδονιστές και ανίκανοι να έχουν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις, αντιτίθενται και πιο σθεναρά στην νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, είναι κάτι που έχει να κάνει με την ομοφοβία αυτών των ανθρώπων παρά με την πραγματικότητα.
Πιστεύουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί στην πολυγαμία, την νεκροφιλία, την κτηνοβασία;
Αυτή είναι ίσως η πιο ηλίθια ερώτηση που υπάρχει σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τις λεσβίες και τους γκέυ. Πρέπει, όμως, να υπάρχει εδώ δεδομένου ότι ορισμένοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες προπαγανδίζουν ψευδώς ότι η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην νομιμοποίηση της πολυγαμίας, της νεκροφιλίας και της κτηνοβασίας.Σαφώς πρόκειται για πλήρη αδυναμία κατανόησης του ζητήματος και για αρρωστημένη φαντασία των ανθρώπων που εκφράζουν τέτοιες πεποιθήσεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην Ελλάδα, είτε από ετεροφυλόφιλους/ες, είτε όχι που να απαιτεί κάτι τέτοιο.
Πώς χωρίζουν τα ζευγάρια ίδιου φύλου;
Τα ζευγάρια ίδιου φύλου χωρίζουν με τους ίδιους τρόπους που χωρίζουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Άλλες φορές γίνεται συναινετικά κι άλλες φορές περιλαμβάνει πόνο και πολύ άσχημες καταστάσεις. Βέβαια, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορούν να παντρευτούν νόμιμα, οπότε δεν μπορούν να πάρουν και διαζύγιο. Το να μην χρειάζεται να περάσεις την διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Χωρίς τις νομικές προστασίες του γάμου, ένας χωρισμός χωρίς τη δυνατότητα διαζυγίου μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για ζητήματα όπως ο χωρισμός της περιουσίας και η μέριμνα για τα παιδιά.
Παντρεύονται οι γκέυ ετεροφυλόφιλες και οι λεσβίες ετεροφυλόφιλους; Γιατί;
Πολλοί γκέυ και λεσβίες παντρεύονται ετεροφυλόφιλα άτομα για διάφορους λόγους. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό είναι το σωστό με βάση αυτά που έχουν μάθει από την θρησκεία τους, τους γονείς τους και την κοινωνία. Θέλουν να ταιριάξουν, να είναι σαν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, να έχουν μία «κανονική» ζωή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινωνικού τους περίγυρου. Θέλουν δηλαδή να καλυφθούν και να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και τις πραγματικές τους επιθυμίες για να μην περιθωριοποιηθούν από την κοινωνία από συγγενείς και από φίλους. Πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες που παντρεύονται ένα ετεροφυλόφιλο άτομο του άλλου φύλου είναι σε φάση άρνησης όσον αφορά την σεξουαλικότητά τους. Επίσης, πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες κάνουν τέτοιους γάμους με την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουν τα συναισθήματα ερωτικής έλξης που έχουν προς άτομα του ίδιου φύλου.
Είναι σαφές ότι τα άτομα που εν γνώσει τους παντρεύονται ετεροφυλόφιλα άτομα ενώ τα ίδια έχουν ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι ιδιαιτέρως προβληματικά που χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν επιζητούν αυτήν την βοήθεια και προχωρούν σε τέτοιους γάμους, νομίζοντας ότι βρήκαν τη σωστή λύση και ότι θα ευτυχήσουν, τελικά, όμως, οδηγούν στην δυστυχία τους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό για πολύ καιρό χωρίς αυτό να του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και συμπλέγματα. Γι’ αυτό πολλές φορές, αφού δουν ότι οι γάμοι που έκαναν δεν τους οδήγησαν πουθενά και προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Σε αυτές τις κρυφές σχέσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτό που τους λείπει, δηλαδή έναν ή μία σύντροφο σύμφωνα με αυτό που νιώθουν και όχι με αυτό που πρέπει. Δυστυχώς, μετά από πολλά χρόνια γάμου τα άτομα αυτά, αν δεν αλλάξουν την ζωή τους με γνώμονα το να ζουν πιο ειλικρινά και σύμφωνα με αυτό που νιώθουν, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην δυστυχία και στην αποξένωση τόσο από φίλους/ες και συγγενείς, όσο και από τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς τους.
Η παραπάνω περιγραφή καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι δεν αναφέρεται στους/τις αμφί που επιλέγουν να παντρευτούν ένα άτομο διαφορετικού φύλου. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι μια ολότελα συνειδητή και ειλικρινής επιλογή, βασισμένη στην αγάπη και τη συντροφικότητα (εφόσον βέβαια η ταυτότητα του/της αμφί δε χρησιμοποιείται από ανασφάλεια, αλλά επειδή το άτομο όντως αισθάνεται έτσι).
Πώς αντιδρούν οι ετεροφυλόφιλοι/ες σύντροφοι όταν μαθαίνουν ότι ο/η σύζυγος είναι γκέυ ή λεσβία;
Είναι κατανοητό ότι για τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες συντρόφους η αποκάλυψη ότι ο/η σύζυγος δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αυτό που έλεγε, είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία. Το σοκ που νιώθουν είναι μεγάλο. Νιώθουν σεξουαλική απόρριψη, οργή προς τον ή την σύζυγο για την προδοσία και την ανειλικρίνεια, νιώθουν πληγωμένοι/ες, θυμωμένοι/ες και αβοήθητοι/ες. Πολλές φορές αισθάνονται ισοπεδωμένοι/ες, καθώς όλη η ζωή που έφτιαχναν για χρόνια και δεκαετίες καταρρέει χωρίς να φταίνε οι ίδιοι/ες, αλλά επειδή ο/η σύζυγος είπε ψέματα και τους/τις εκμεταλλεύτηκε. Μάλιστα, πολλές φορές αισθάνονται τέτοια ντροπή που δεν τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό που τους συνέβη. Όπως είναι λογικό, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζευγαριών καταλήγει στο διαζύγιο, καθώς αυτή η αποκάλυψη είναι ανυπόφορη. [Όπως και στην προηγούμενη παράγραφο, τα παραπάνω δεν περιγράφουν αναγκαστικά το γάμο ενός/μιας αμφί με άτομο του άλλου φύλου, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίζεται από συντροφικότητα και έρωτα.]
Παντρεύονται οι γκέυ και οι λεσβίες μεταξύ τους;
Ναι, υπάρχουν γκέυ και λεσβίες που παντρεύονται μεταξύ τους και κάνουν μαζί οικογένειες με παιδιά, για να φαίνονται ετεροφυλόφιλοι/ες. Κάποιοι/ες το κάνουν για λόγους καριέρας, άλλοι και άλλες για λόγους, όπως η απόκτηση ιθαγένειας ή ακόμα και λόγω οικογενειακών και κοινωνικών πιέσεων. Γενικά, οι λόγοι που μία λεσβία κι ένας γκέυ παντρεύονται μεταξύ τους δεν διαφέρουν από τους λόγους που παντρεύονται με ετεροφυλόφιλα άτομα. Δυστυχώς, και σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις για τα άτομα και τις οικογένειες που κάνουν είναι ίδιες.
Οικογένεια και Παιδιά
Μπορούν οι λεσβίες και οι γκέυ να έχουν οικογένειες; Τι είναι η ομογονεϊκότητα;
Πέρα από τις οικογένειας από τις οποίες προέρχονται, οι λεσβίες και οι γκέυ δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες με δικά τους παιδιά. Αυτό λέγεται ομογονεϊκότητα. Όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες, πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες θέλουν να κάνουν οικογένεια για τους ίδιους ακριβώς λόγους με κυριότερο την συναισθηματική ανταμοιβή που νιώθει κανείς ως γονιός. Φυσικά, αυτές οι οικογένειες δεν ταιριάζουν στο ιδανικό της κλασσικής οικογένειας της δεκαετίας του ’50, αλλά ουσιαστικά καμία οικογένεια δεν ταιριάζει σε αυτό το ιδεατό και εν πολλοίς φανταστικό πρότυπο. Οι οικογένειες των λεσβιών και των γκέυ, όμως έχουν αυτό που πρέπει να έχουν όλες οι οικογένειες: αγάπη, φροντίδα, και αφοσίωση στην υγεία, την ευτυχία, την ευρωστία και την ψυχολογική και σωματική ευεξία κάθε μέλους.
Έχουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί παιδιά; Πώς; Επιτρέπεται να υιοθετούν;
Ναι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί έχουν παιδιά είτε ως ζευγάρια, είτε ως άτομα. Κάποιοι και κάποιες έχουν παιδιά από προηγούμενο ετεροφυλοφιλικό γάμο, ή από σχέση μέσα στην οποία προέκυψε ένα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με τον σύντροφο του ίδιου φύλου ή μόνοι. Ακόμα, μπορεί ένας γκέυ ή μία λεσβία να υιοθετήσει ως άτομο και να μεγαλώσει αυτό το παιδί με έναν ή μία σύντροφο ή και χωρίς. Επίσης, οι λεσβίες μπορούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και να μεγαλώσουν το παιδί τους μόνες τους ή με την σύντροφό τους. Στην περίπτωση των αμφί μπορεί να έχουν παιδιά από μια προηγούμενη συντροφική σχέση τους με άτομο του άλλου φύλου, αν και τώρα βρίσκονται σε μια συντροφική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου. Γενικά, λεσβίες, γκέυ και αμφί μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά με όλους τους τρόπους που μπορούν και οι ετεροφυλόφιλοι/ες με μόνη εξαίρεση ότι τα ζευγάρια ίδιου φύλου δεν μπορούν ακόμα να έχουν βιολογικά παιδιά μαζί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν τυχαία και έτσι η απόφαση να γίνουν γονείς γενικά είναι αποτέλεσμα σκέψης, περισυλλογής και προσπάθειας. Κι έτσι, όμως, δεν μπορούν να έχουν από κοινού γονική μέριμνα για τα παιδιά τους, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν συνάψουν πολιτικό γάμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες, καθώς μόνο ο/η βιολογικός/ή γονέας έχει νομική σχέση με το παιδί του και συνεπώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν, ενώ ο/η κοινωνικός/ή γονέας είναι νομικά ένας ξένος. Αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα της οικογένειας και στην νομική πραγματικότητα είναι προβληματική και για τους γονείς και κυριότερα για το παιδί.
Είναι οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί καλοί γονείς;
Οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί είναι εξίσου καλοί/ές και εξίσου κακοί/ές γονείς με τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες (κάτι που μεταξύ άλλων στηρίζει και ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός του κόσμου που ασχολείται με αυτά τα θέματα, η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων). Οι απόψεις περί του αντιθέτου βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα και δεν επιβεβαιώνονται από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί διεθνώς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι έρευνες αυτές εξετάζουν τις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ από τη μία και των ετεροφυλόφιλων από την άλλη και κατά πόσο τα παιδιά των πρώτων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Δεν βρέθηκαν ουσιαστικές διαφορές, γεγονός που αποδίδεται στα κοινά γονεϊκά πρότυπα ετεροφυλόφιλων, γκέυ, λεσβιών και αμφί. Τα παιδιά δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαφορές στην ανάπτυξή τους, την προσαρμογή τους και την γενικότερη ευεξία τους.
Κατά πρώτον, τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί δεν έχουν προβλήματα με την σεξουαλική τους ταυτότητα, δηλαδή με την ταυτότητα κοινωνικού φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή με τους ρόλους και τις συμπεριφορές των φύλων. Η ταυτότητα και η κατανόηση των παιδιών ως προς αυτά τα ζητήματα αναπτύσσεται σε γενικές γραμμές με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των γονιών τους. Επίσης, έχει μελετηθεί και η πιθανότητα αυτών των παιδιών να εμφανίσουν προβλήματα σε άλλους τομείς πέρα από την σεξουαλικότητα. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το κατά πόσο είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, να είναι λιγότερο ψυχικά υγιή ή να είναι ευάλωτα σε διανοητικά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων. Ελάχιστες διαφορές παρατηρήθηκαν σε ζητήματα προσωπικότητας, αυτοαντίληψης και συμπεριφοράς των παιδιών αυτών.
Σε κοινωνικό επίπεδο είναι εξίσου απίθανο τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί να έχουν περισσότερα προβλήματα. Αναπτύσσουν κανονικές κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και με τους ενήλικες. Ζουν μια ζωή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπική της ηλικίας τους ως προς τους γονείς, τους φίλους, την οικογένεια και άλλους κοντινούς ανθρώπους. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά βάσιμος φόβος ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί θα κακοποιηθούν σεξουαλικά από τους/τις γονείς τους ή από τους/τις φίλους/ες και τους/τις γνωστούς/ές των γονιών τους.
Τι ανησυχίες έχουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί ως γονείς;
Μία ανησυχία που έχουν ως γονείς είναι αν τα παιδιά τους θα έχουν πρότυπα και για τα δύο φύλα. Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά έχουν δείξει ότι τα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ δεν υποφέρουν από τέτοια προβλήματα και ότι μπορούν να κατανοούν τις διαφορές και τους ρόλους των φύλων. Επίσης, ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα υποστούν πειράγματα ή ακόμα κι επιθέσεις από συνομηλίκους τους ή άλλους, λόγω της ασυνήθιστης δομής της οικογένειάς τους. Παρόλο που αυτό είναι πιθανό, οι γονείς μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτά τα φαινόμενα με εποικοδομητικό τρόπο. Μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να απαντούν με τον κατάλληλο τρόπο για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, χωρίς να κλιμακώνεται μια κατάσταση. Η ικανότητα των γονιών να διδάξουν αυτά τα πράγματα στα παιδιά τους δεν εναπόκειται στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Επίσης, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί αντιμετωπίζουν πολλές νομικές προκλήσεις, όπως ζητήματα γονικής μέριμνας, υιοθεσίας και νομικής αναγνώρισης της σχέσης τους προς το παιδί. Σαφώς, αυτά τα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις στο ζευγάρια και να δώσουν πλεονέκτημα στον έναν ή στην μία από τους δύο γονείς που είναι και ο/η βιολογικός/η γονέας. Αν το ζευγάρι χωρίσει, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα.
Αληθεύει ότι οι γκέυ και οι λεσβίες θέλουν να καταστρέψουν την παραδοσιακή μορφή οικογένειας;
Όχι. Παρά τα όσα ακούγονται ή διαδίδονται από την Εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους, ούτε οι λεσβίες και οι γκέυ, ούτε και οι οργανώσεις που έχουν συστήσει δεν θέλουν να καταστρέψουν την παραδοσιακή οικογένεια και δεν αντιτίθενται στις παραδοσιακές οικογενειακές αρχές, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες. Αυτό που θα ήθελαν, είναι να γίνονται απόλυτα δεκτοί και δεκτές ως οικογένειες και να διευρυνθεί ο ορισμός που έχουν στο νου τους οι άνθρωποι για την οικογένεια, ώστε να περιλαμβάνει και τις δικές τους. Θέλουν όλες οι μορφές οικογένειας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με την παραδοσιακή. Και γι’ αυτό θέλουν οι οικογένειές τους και οι σχέσεις τους να προστατεύονται από το νόμο, όπως και κάθε άλλη οικογένεια.
Γιατί αντιτίθενται κάποιοι/ες στην ομογονεϊκότητα;
Όσοι/ες αντιτίθενται στην ομογονεϊκότητα χρησιμοποιούν αντιεπιστημονικά και ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί είναι πιο πιθανό να κακοποιήσουν τα παιδιά, ότι θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα τα κάνει να έχουν τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό με εκείνους/ες, ότι θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ότι τα παιδιά τους θα υφίστανται διακρίσεις, ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην φυσική τάξη, ότι δεν εγκρίνεται από την θρησκεία τους και το βασικότερο ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν έναν πατέρα και μία μητέρα.
Κατά πρώτον δεν είναι πιθανότερο οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κακοποιήσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους/τις ετεροφυλόφιλους/ες. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι ετεροφυλόφιλοι άντρες είναι πιθανότερο να κακοποιήσουν σεξουαλικά ανηλίκους/ες. Δεύτερον, είναι αδύνατον να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τρόπο που να τα κάνει σίγουρα γκέυ, λεσβίες. αμφί ή ετεροφυλόφιλα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να επιβληθεί ή να καθοριστεί επίτηδες σε έναν άνθρωπο από τους γονείς του. Μάλιστα, οι γονείς δεν έχουν ουσιαστική επιρροή στον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών. Τρίτον, η δυνατότητα του παιδιού να προσαρμόζεται καλά και να είναι ψυχικά υγιές δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ούτε το φύλο των γονιών του. Το ουσιαστικό κριτήριο είναι αν οι γονείς αγαπούν το παιδί τους και του το δείχνουν. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συμπεραίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην ψυχολογική ευεξία ή την ανάπτυξη του παιδιού.
Ακόμα, οι διακρίσεις που πολύ πιθανότατα θα βιώσουν τα παιδιά των λεσβιών και των γκέυ οφείλονται στις κοινωνικές προκαταλήψεις εναντίον των γονιών τους και όχι στις γονεϊκές ικανότητές τους. Εξαιτίας των διακρίσεων και των στερεοτύπων, τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί μπορεί να νιώθουν υποχρεωμένα να κρύψουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών τους, αλλιώς μπορεί να υποστούν αρνητικά σχόλια, αντιδράσεις και συμπεριφορές. Αυτό, όμως, δεν είναι επιχείρημα για να αποκλείονται οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί από το να μεγαλώνουν παιδιά, όπως δεν είναι επιχείρημα και για άλλες ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες/τριες, και γενικά άνθρωποι που έχουν διαφορετική εθνική ή φυλετική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή κάποια αναπηρία. Τέτοιες οικογένειες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες μιλώντας ανοιχτά για αυτά τα θέματα και δείχνοντας στα παιδιά αγάπη και υπερηφάνεια για την διαφορετικότητά τους. Το γεγονός ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί μπορεί να υποστούν διακρίσεις είναι κίνητρο για να εξαλειφθούν οι ομοφοβικές αντιλήψεις και όχι να αποκλειστούν αυτά τα άτομα ή ζευγάρια από την ανατροφή παιδιών.
Επίσης, αυτό που καθορίζει η φύση δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο περιβάλλον για ένα παιδί. Η ικανότητα τεκνοποιίας δεν αποτελεί εχέγγυο καλής ανατροφής. Πολλοί βιολογικοί γονείς αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι/ες για τα παιδιά τους και πολλοί θετοί γονείς είναι καλύτεροι/ές. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ανθρώπων δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για το καλό των παιδιών, αλλά μόνο οι επιστήμες που μελετούν αυτά τα ζητήματα. Άλλωστε, ένα κοσμικό κράτος οφείλει να αγνοεί τις επιστημονικά αστήρικτες αντιλήψεις των θρησκειών και να αποφασίζει ορθολογιστικά. Τέλος, κανείς δεν εγγυάται ότι ένα παιδί που μεγαλώνει με έναν πατέρα και μία μητέρα θα είναι απόλυτα υγιές σωματικά και πνευματικά ή ότι θα είναι ευτυχισμένο. Η πραγματικότητα βρίθει παραδειγμάτων που πείθουν για το αντίθετο.
Οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί μεγαλώνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά;
Καμιά φορά οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί γονείς μεγαλώνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί κάνουν τα παιδιά τους έτσι, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες δεν προκαλούν την ετεροφυλοφιλία στα παιδιά τους. Απλά σημαίνει ότι όλοι οι γονείς έχουν την ίδια πιθανότητα και τη δυνατότητα να κάνουν γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά, είτε είναι ετεροφυλόφιλοι/ες, είτε όχι.
Τι γίνεται όταν ένα ομοερωτικό ζευγάρι χωρίζει;
Όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί χωρίζουν και όταν το ζευγάρι έχει παιδιά τα πράγματα περιπλέκονται. Ακόμα περισσότερο μπερδεύονται τα πράγματα, όταν στα ζευγάρια ίδιου φύλου ο ένας ή η μία είναι νόμιμα γονέας (βιολογικός ή θετός) και ο άλλος ή η άλλη όχι. Αν το ζευγάρι συμφωνήσει σε ένα διακανονισμό για το παιδί ή τα παιδιά τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ λιγότερο δύσκολα και επώδυνα. Στην αντίθετη περίπτωση ο/η κοινωνικός/ή γονέας θα βρεθεί χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, παρόλο που μπορεί να συνεισέφερε εξίσου ή και περισσότερο στην ανατροφή του παιδιού ή να μην είναι προς το συμφέρον του παιδιού να διακοπεί η σχέση τους. Τα πράγματα για το παιδί μπορεί να είναι καταστροφικά, αν ο νόμιμος γονέας πεθάνει και το παιδί καταλήξει με κάποιο άτομο πέρα από τον κοινωνικό γονέα. Το πρόβλημα είναι πάντα ότι ο/η κοινωνικός/ή γονέας δεν έχει καμία απολύτως νομική σχέση με το παιδί του/της και έτσι ο νόμος δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί αν επιτρεπόταν η υιοθεσία από τον/την κοινωνικό/ή γονέα του παιδιού του/της συντρόφου του/της.
Πρέπει οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τα παιδιά τους;
Καμιά φορά είναι βολικότερο οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί να κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τα παιδιά τους, όταν για παράδειγμα βρίσκονται σε έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο. Ουσιαστικά, όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες περιστάσεις του καθενός και της καθεμιάς. Αν ένα ζευγάρι ίδιου φύλου μεγαλώνει ένα παιδί από πολύ μικρό, είναι απίθανο να το κρατήσουν κρυφό, καθώς το παιδί θα έχει δει τους/τις γονείς του και την συμπεριφορά τους και θα έχει καταλάβει με τον καιρό τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών του. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να του αποκαλύψουν τίποτα. Για έναν/μία γονιό που άφησε έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο το θέμα είναι διαφορετικό. Αν ο/η γονιός αυτός/ή ζει με το παιδί μετά το γάμο θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει το μυστικό, αλλά σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αποφασίσει τι είναι καλύτερο. Συνήθως, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορούν να δεχτούν ευκολότερα την διαφορετικότητα αυτή, καθώς στην εφηβεία και αργότερα οι αντιλήψεις τους επηρεάζονται περισσότερο από τον κοινωνικό τους περίγυρο και την κοινωνία.
Πώς αντιδρούν τα παιδιά στις λεσβίες, στους γκέυ και στους αμφί γονείς;
Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ηλικία στην οποία μαθαίνουν ότι οι γονείς τους είναι γκέυ, λεσβίες ή αμφί. Για παιδιά που μεγαλώνουν με λεσβίες, γκέυ ή αμφί για γονείς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή αποκάλυψης, αλλά το παιδί το συνειδητοποιεί σταδιακά με τα χρόνια παρατηρώντας και τις διαφορές ανάμεσα στην δική του και τις άλλες οικογένειες. Αν το παιδί έχει μεγαλώσει με δύο γονείς διαφορετικού φύλου και μάθει ότι ο ένας ή η μία δεν είναι ετεροφυλόφιλος/η, μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την συγκεκριμένη περίπτωση. Οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν από σοκ και απόρριψη μέχρι ανακούφιση ή αδιαφορία. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα θέτουν όρια, που θα τα αγαπούν, θα τα ακούνε και θα τα βοηθήσουν να φτιάξουν την μελλοντική τους ζωή και να βρουν το δρόμο τους. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν επηρεάζει καθόλου (ούτε θετικά ούτε αρνητικά) την ικανότητα ενός ανθρώπου ή ενός ζευγαριού να εκπληρώσει αυτές τις βασικές προϋποθέσεις.
Έχουν τα παιδιά των γκέυ, λεσβιών και αμφί ειδικά προβλήματα;
Όχι. Καμία έρευνα δεν υπάρχει που να δείχνει ότι τα παιδιά των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί αναπτύσσουν ψυχολογικά μειονεκτήματα σε σχέση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονέων. Σαφώς, δυσκολίες υπάρχουν από τα πειράγματα, τις διακρίσεις και την βία που μπορεί να δεχτούν, ειδικά στην εφηβεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα