Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

(Είναι επιλογή; Κοινωνική Ζωή, φίλοι, σεξ Κοινωνικοποίηση και Φίλοι - ΟΛΚΕ)

www.olke.org

Είναι επιλογή; ΙV Κοινωνική ζωή, φίλοι, σεξ
Κοινωνικοποίηση και Φίλοι

Τι συζητάνε οι γκέυ, λεσβίες, αμφί με τους/τις γκέυ, λεσβίες, αμφί φίλους/ες τους;

Πέρα από τα θέματα για τα οποία συζητάνε και οι ετεροφυλόφιλοι, πολλοί γκέυ, λεσβίες και αμφί συζητούν για την κατάσταση των δικαιωμάτων τους και τις εξελίξεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κανείς/μιά στη ζωή του/της. Συνήθως, όταν προκύψουν νομικές ανάγκες και βρεθεί κανείς/μιά αντιμέτωπος/η με δυσκολίες λόγω διακρίσεων είναι πιθανότερο να θέλει να συζητήσει για αυτά τα θέματα. Φυσικά, για τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί η ομοφυλοφιλία, η αμφισεξουαλικότητα και τα θέματα που είναι σχετικά με αυτές είναι σημαντικά ζητήματα, επειδή ζούμε σε κοινωνίες που η ομοφυλοφιλία και η αμφισεξουαλικότητα δε έχουν γίνει κάτι απόλυτα δεκτό. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο σεξουαλικός προσανατολισμός θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Τα πάνε καλά οι γκέυ και οι λεσβίες; Έχουν οι λεσβίες και οι γκέυ ετεροφυλόφιλους/ες φίλους/ες;

Εξαρτάται από τις ατομικές ιδιαιτερότητες και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου και όχι το σεξουαλικό προσανατολισμό ή κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλές γερές φιλίες ανάμεσα σε γκέυ άντρες και λεσβίες, όπως και γερές έχθρες. Επίσης, οι περισσότεροι γκέυ και οι περισσότερες λεσβίες έχουν ετεροφυλόφιλους/ες φίλους/ες, χωρίς αυτοί οι ετεροφυλόφιλοι/ες να γνωρίζουν απαραιτήτως ότι έχουν γκέυ φίλους ή λεσβίες φίλες. Κι αυτό, επειδή δεν νιώθουν όλοι οι γκέυ και όλες οι λεσβίες άνετα να αποκαλύψουν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους σε ετεροφυλόφιλους/ες φίλους/ες. Βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στη φιλία, καθώς δεν είναι εύκολο να κρατάς κρυφό κάτι τόσο σημαντικό ή να λες ψέματα. Όπως κάθε σχέση, οι φιλίες είναι πιο σταθερές και χρήσιμες όταν βασίζονται στην ειλικρίνεια.

Γιατί έχουν ορισμένες ετεροφυλόφιλες γυναίκες πολλούς γκέυ φίλους;

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η μεταξύ τους σχέση δεν εμπεριέχει κανένα σεξουαλικό στοιχείο. Έτσι, πολλές ετεροφυλόφιλες γυναίκες μπορούν να μιλούν πιο άνετα με γκέυ άντρες για πολλά ζητήματα που πολύ πιθανόν να μην μπορούν να θίξουν με ετεροφυλόφιλους άντρες. Επίσης, επειδή πολλοί γκέυ άντρες χρειάστηκε να ψάξουν μέσα τους, για να αποδεχτούν τον εαυτό τους, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και να δείξουν κατανόηση σε δυσκολίες που μπορεί να περνούν. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πολλές γυναίκες ψάχνουν τόσο σε φιλίες, όσο και σε συντροφικές σχέσεις.

Αν υποπτεύεσαι ότι μια φίλη είναι λεσβία ή ένας φίλος είναι γκέυ, αλλά δεν έχει πει τίποτα, τι πρέπει να κάνεις;

Αν είσαι ευχαριστημένος/η με την φιλία που έχεις δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Αν, όμως, νιώθεις ότι υπάρχει ένα εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και τον φίλο ή την φίλη σου και πιστεύεις ότι αυτό οφείλεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του/της, τότε μπορείς να αναφερθείς στο θέμα με τρόπο που να μην είναι απειλητικός ή απότομος. Σαφώς, αν νιώθεις αρκετά άνετα μπορείς να υιοθετήσεις μια πιο ευθεία προσέγγιση και να ρωτήσεις ξεκάθαρα, αλλά πολλοί γκέυ, λεσβίες και αμφί, λόγω φόβου δε νιώθουν άνετα και δεν ανταποκρίνονται σε μια τέτοια προσέγγιση. Γι’ αυτό ίσως να είναι καλύτερο να δείξεις στον φίλο ή την φίλη ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τις λεσβίες, τους γκέυ και τους/τις αμφί, να δείξεις στήριξη αναφέροντας κάτι που είδες στην τηλεόραση ή κάτι που άκουσες και να πάρεις θέση κατά των διακρίσεων , των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο σήμα και να δώσει την ευκαιρία στον φίλο ή την φίλη να μιλήσει ανοιχτά για την ζωή του/της. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι αν οι ετεροφυλόφιλοι φίλοι/ες δεν αναφέρουν κάτι, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί συνηθίζουν να υποθέτουν ότι οι ετεροφυλόφιλοι φίλοι τους δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν κάτι παραπάνω. Πολλές φορές, όμως, οι ετεροφυλόφιλοι/ες απλά περιμένουν από τους γκέυ, λεσβίες και αμφί φίλες/ους τους να νιώσουν αρκετά άνετα, ώστε να μιλήσουν οι ίδιοι/ες, όταν θα είναι έτοιμοι/ες. Κάτι τέτοιο είναι πολύ απίθανο να γίνει χωρίς κάποια σημάδια στήριξης ή ενθάρρυνσης. Οι ετεροφυλόφιλοι/ες, όμως, συνήθως δεν θέλουν να είναι πιεστικοί/ές και δεν θέλουν να φέρουν τους/τις φίλους/ες τους σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό δεν αναφέρουν κάτι. Από την άλλη, οι λεσβίες και οι γκέυ φοβούνται τις αντιδράσεις και τελικά κανείς δεν βρίσκει το θάρρος να πει τίποτα. Το καλύτερο θα ήταν να μην περιμένουν ούτε οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί, ούτε οι ετεροφυλόφιλοι, για να μιλήσουν στους/τις φίλους/ες τους. Πολύ πιθανό, να υπάρχουν περισσότερα να κερδίσει κανείς/μιά με το να είναι ανοιχτός/ή παρά το αντίθετο.

Γιατί πηγαίνουν οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί σε μαγαζιά που είναι μόνο για γκέυ και λεσβίες;

Μερικές φορές είναι ωραίο να είσαι με ανθρώπους που είναι σαν κι εσένα, γιατί το έχεις ανάγκη. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν είσαι διαφορετικός/ή από τους/τις άλλους/ες με τρόπο που να τους/τις κάνει να είναι εχθρικοί/ές και απόμακροι/ες. Γι’ αυτό, πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν χώρους στους οποίους συναντιούνται και στους οποίους μπορούν να βρουν άλλους ανθρώπους που θα τους κατανοήσουν και θα έχουν περίπου ίδιες εμπειρίες και ενδιαφέροντα. Έτσι, όλες οι κοινωνικές ομάδες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οργανώνονται στη βάση του χαρακτηριστικού, ή των χαρακτηριστικών που συνδέουν και φέρνουν κοντά τα μέλη τους. Έτσι, οι ροκάδες έχουν τα δικά τους μπαρ, οι γιατροί τα δικά τους περιοδικά, οι γκέυ τα δικά τους κλαμπ, οι μετανάστες τις δικά τους κοινωνικά κέντρα και πάει λέγοντας για κάθε ξεχωριστή κοινωνική ομάδα. Έτσι, όταν ένας γκέυ, μια λεσβία ή ένας/μία αμφί μπαίνει σε ένα γκέυ/λεσβιακό μπαρ ή σε μια άλλη τέτοια επιχείρηση δεν νιώθει ξένος/η, αλλά ξέρει ότι μπαίνει σε έναν φιλόξενο χώρο, όπου μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς να προσελκύει περίεργα βλέμματα, αρνητικά σχόλια ή περιθωριοποίηση. Νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του, κάτι που περιλαμβάνει να δείχνει τρυφερότητα με την γλώσσα του σώματος και με τους ίδιους τρόπους που οι ετεροφυλόφιλοι/ες συχνά θεωρούν δεδομένους (και λόγω των οποίων σοκάρονται, όταν βλέπουν να τους μεταχειρίζονται οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί). Δεν υπάρχει φόβος, μήπως σε κρίνουν ή μήπως υποστείς κάποια διάκριση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων νιώθεις ότι ανήκεις σε μία οικογένεια με όλη την σημασία της λέξης.

Πολλοί θεωρούν ότι το να πηγαίνουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί σε μαγαζιά που είναι μόνο για λεσβίες και γκέυ, είναι μια μορφή γκετοποίησης. Αυτό δεν ισχύει, γιατί οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί δεν πάνε μόνο σε τέτοια μαγαζιά, πάνε σε κάθε είδους μπαρ, κλαμπ, καφετέριες ή άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν είναι ευπρόσδεκτοι μόνο οι γκέυ, οι λεσβίες και οι αμφί, αλλά καθένας και καθεμία που σέβεται και αποδέχεται τον σεξουαλικό προσανατολισμό των άλλων ανθρώπων και δε φέρεται άσχημα σε ανθρώπους που δεν είναι ετεροφυλόφιλοι. Πολλές ετεροφυλόφιλες παρέες πηγαίνουν σε γκέυ κλαμπ και κάθε γκέυ, λεσβία και αμφί πηγαίνει και σε μη γκέυ επιχειρήσεις. Εφόσον υπάρχει ελευθερία επιλογής, δεν μπορεί να υφίσταται γκέτο.



Σεξ

Νιώθουν οι γκέυ ενοχές που κάνουν σεξ;

Κατά πρώτον να καταστήσουμε σαφές ότι οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί κάνουν σεξ. Από κει και πέρα ορισμένοι και ορισμένες νιώθουν ενοχές για αυτό, ενώ άλλοι και άλλες όχι. Εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες, τις πεποιθήσεις και το παρελθόν του κάθε ατόμου. Μεγαλώνοντας οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μαθαίνουν να πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι κακό, έτσι όταν έρθει η στιγμή που κάνουν σεξ με ένα άτομο του ίδιου φύλου μπορεί να νιώσουν ενοχές για αυτό, επειδή θεωρούν ότι με βάση αυτά που ξέρουν έκαναν κάτι κακό. Στους περισσότερους ανθρώπους το αίσθημα ενοχής σταδιακά ξεπερνιέται και αντικαθίσταται από την επιθυμία και την ηδονή. Αυτό, όμως δεν συμβαίνει σε όλους/ες και αρκετοί/ές, κυρίως οι βαθιά θρησκευόμενοι/ες, δεν ξεπερνούν ποτέ ολοκληρωτικά αυτές τις ενοχές. Βέβαια, στον αντίποδα υπάρχουν λεσβίες, γκέυ και αμφί που δεν νιώθουν καμία ενοχή για αυτό που κάνουν κι αισθάνονται ότι το σεξ με μία άλλη γυναίκα ή με έναν άλλο άντρα αντίστοιχα είναι το πιο φυσιολογικό και ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

Έχουν οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί μεγαλύτερη σεξουαλική όρεξη από άλλους/ες; Θεωρούν οι γκέυ όλους τους άντρες ελκυστικούς;

Οι γκέυ άντρες και οι ετεροφυλόφιλοι διαφέρουν μόνο στο ποια πρόσωπα επιθυμούν κι όχι στο πόσο επιθυμούν αυτά τα πρόσωπα. Γενικά, οι άντρες είτε είναι γκέυ, είτε όχι έχουν ένα μεγάλο φάσμα σεξουαλικών ορέξεων, από πολύ πεινασμένοι έως πολύ ικανοποιημένοι. Επίσης, με τον καιρό τα γκέυ και λεσβιακά ζευγάρια κάνουν λιγότερο σεξ, όπως και τα ετεροφυλόφιλα, εφόσον είναι σε μονογαμική σχέση. Τέλος, οι γκέυ δεν βρίσκουν όλους τους άντρες ελκυστικούς και οι λεσβίες δεν βρίσκουν όλες τις γυναίκες ελκυστικές. Όπως και οι ετεροφυλόφιλοι/ες, οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί είναι επιλεκτικοί/ές όσον αφορά τους ανθρώπους που θεωρούν σεξουαλικά ελκυστικούς.

Έχουν οι γκέυ και αμφί άντρες περισσότερους συντρόφους από τους ετεροφυλόφιλους;

Υπάρχει το στερεότυπο που πιστεύουν πολλοί/ές, ότι οι γκέυ και αμφί άντρες έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες σεξουαλικούς συντρόφους. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άντρες έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες σεξουαλικούς/ές συντρόφους, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Εξαρτάται από τις δικές τους επιθυμίες και την σεξουαλική τους συμπεριφορά. Όπως υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που έχουν λίγες σεξουαλικές συντρόφους, έτσι υπάρχουν και γκέυ άντρες που έχουν την ίδια σεξουαλική συμπεριφορά.

Είναι πιο πιθανό να κολλήσουν οι γκέυ και αμφί άντρες κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα;

Οι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι που δεν ενημερώνονται για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν φροντίζουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, συμπεριλαμβανομένου του HIV-AIDS. Όσοι/ες ενημερώνονται και προστατεύουν τον εαυτό τους κάνοντας σωστή χρήση του προφυλακτικού αποφεύγουν αυτούς τους κινδύνους. Οι ιοί και τα μικρόβια δεν ενδιαφέρονται αν είσαι γκέυ ή όχι. Απλά ψάχνουν για ένα σώμα-ξενιστή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρακτικές υψηλού κινδύνου είναι η μη χρήση προφυλακτικού κατά την πρωκτική και κολπική επαφή, η χρήση της ίδιας σύριγγας από περισσότερα του ενός άτομα και γενικά οποιαδήποτε συμπεριφορά οδηγεί στην ανταλλαγή αίματος, σπέρματος ή κολπικών υγρών μέσω των γεννητικών οργάνων.

Είναι το AIDS μια ασθένεια που αφορά μόνο τους γκέυ και αμφί άντρες;

Το AIDS είναι αγγλικό αρκτικόλεξο της φράσης Acquired Immunodeficiency Syndrome, που σημαίνει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος που αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα με φαρμακευτική αγωγή καταστρέφει τη δυνατότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιμετωπίσει άλλες ασθένειες. Το AIDS προκαλείται από τον ιό HIV που μπορεί να μεταδοθεί όταν το αίμα, το σπέρμα και κολπικές εκκρίσεις που περιέχουν τον ιό περνάνε από τον έναν άνθρωπο στον άλλο μέσω για παράδειγμα σεξουαλικής επαφής χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών όταν οι βελόνες δεν χρησιμοποιούνται από έναν μόνο άνθρωπο. Το AIDS εμφανίστηκε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 70, κατ’ αρχήν σε γκέυ άντρες. Τα πρώτα χρόνια (δεκαετία του ’80) μεταδόθηκε πολύ γρήγορα κυρίως στην κοινότητα των γκέυ αντρών. Σήμερα όμως παγκοσμίως η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από AIDS είναι ετεροφυλόφιλοι. Το HIV-AIDS δεν κάνει διακρίσεις. Είναι μια ασθένεια ίσων ευκαιριών που πλήττει όσους και όσες δε μεταχειρίζονται τις απαραίτητες μεθόδους για την αποτροπή της μετάδοσής του.

Γιατί συνεχίζουν να μολύνονται οι γκέυ και αμφί άντρες από AIDS, ενώ υπάρχουν τρόποι ανάσχεσης της μετάδοσής του;

Αυτή η ερώτηση αφορά όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο τους γκέυ και αμφί άντρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Οι λόγοι για τους οποίους αυτό δεν συμβαίνει είναι διάφοροι. Πάνω στο σεξουαλικό πάθος οι άνθρωποι δεν είναι πάντα ικανοί να πάρουν λογικές αποφάσεις, ειδικά όταν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά συμπληρώνουν το παζλ. Έτσι, μερικές φορές ακόμα και πλήρως ενημερωμένοι άνθρωποι κάνουν ανόητα λάθη και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους που τείνουν να νιώθουν αθάνατοι. Ακόμα, πολλοί νέοι γκέυ και αμφί άντρες πιστεύουν ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που αφορά περισσότερο προηγούμενες γενιές και πολλοί ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι αφορά μόνο τους γκέυ και αμφί. Επίσης, οι νέοι γκέυ και αμφί άντρες πιθανόν να μη γνωρίζουν κάποιον/α που να έχει πεθάνει από AIDS, καθώς οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί δραστικά από την εμφάνιση της νόσου, και να θεωρούν ότι δεν γνωρίζουν κανέναν/μία που να είναι οροθετικός/ή. Έτσι πιστεύουν ότι το AIDS είναι κάτι μακρινό που δεν τους αφορά. Πολλοί άντρες που κάνουν σεξ με άντρες δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους την ταυτότητα του γκέυ ή αμφί και θεωρώντας ότι το AIDS είναι η ασθένεια των γκέυ, δεν παίρνουν προφυλάξεις, γιατί δεν το θεωρούν απαραίτητο. Μπορεί αυτό να φαίνεται τραβηγμένο, αλλά υπάρχουν πολλοί άντρες που είναι σε φάση άρνησης σχετικά με αυτό που είναι και με αυτό που κάνουν. Αυτό καθιστά το πρόβλημα ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς πολύ εύκολα μεταδίδουν τον ιό στις συζύγους ή τις συντρόφους τους, εφόσον έχουν. Τέλος, με τις τελευταίες φαρμακευτικές μεθόδους που επιτρέπουν σε κάποιον/α να ζήσει μέχρι και δεκαετίες όντας οροθετικός/ή, πολλοί θεωρούν ότι το AIDS δεν είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα πια. Μέχρι, όμως να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για το HIV-AIDS θα αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα προσωπικής και δημόσιας υγείας.

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το AIDS και τα ΣΜΝ;

Χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV-AIDS από πολλές πηγές ηλεκτρονικές και έντυπες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και εντελώς αναξιόπιστες πηγές από μη επιστημονικούς φορείς και από οργανώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την σεξουαλική ή την δημόσια υγεία. Οι αρνητές/τριες της ύπαρξης του HIV-AIDS είναι μία από αυτές τις εντελώς αναξιόπιστες πηγές που με το όσα λένε προπαγανδίζουν θέσεις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Κάποιες από τις πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV-AIDS είναι:

HIVAIDS.GR
hivhumanismgr
Θετική Φωνή
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Κέντρο Ζωής
ΟΛΚΕ – Gaysexualhealth
Περιοδικό 10%
Praksis
Σύνθεση
Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το εγχειρίδιο που έχει δημοσιεύσει η οργάνωση Be Positive μαζί με το περιοδικό Antivirus (και με την υποστήριξη της ΟΛΚΕ, της Θετικής Φωνής, του Κέντρου Ζωής και της Praksis) και ονομάζεται «Οδηγός Σεξουαλικής Υγείας για γκέυ και μπάι άντρες», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κάνουν οι γκέυ και οι λεσβίες σεξ με άτομα του άλλου φύλου;

Πολλοί γκέυ και πολλές λεσβίες κάνουν ή έχουν κάνει σεξ με άτομα του άλλου φύλου, είτε λόγω κοινωνικής πίεσης (οικογένεια, φίλοι/ες κτλ), είτε για να το δοκιμάσουν, είτε λόγω άρνησης της πραγματικής τους ταυτότητας. Αν και το σεξ με ένα άτομο του άλλου φύλου δεν είναι η πρώτη επιλογή, για κάποιους γκέυ και κάποιες λεσβίες η εμπειρία αυτή δεν είναι αναγκαστικά κενή από ευχαρίστηση. Για τους αμφί η εμπειρία είναι σαφώς διαφορετική, καθώς αντλούν ευχαρίστηση από τη σεξουαλική συνεύρεση με άτομα και των δύο φύλων.

Βρίσκουν οι λεσβίες και οι γκέυ τα άτομα του άλλου φύλου ελκυστικά;

Το ότι κάποιος ή κάποια έχει συναισθήματα έλξης προς άτομα του ίδιου φύλου δεν σημαίνει ότι απωθούνται ολοκληρωτικά και απόλυτα από άτομα του άλλου φύλου. Οι περισσότερες λεσβίες και οι περισσότεροι γκέυ δεν έχουν ιδιαίτερα συναισθήματα έλξης προς άτομα του άλλου φύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν έναν όμορφο και ελκυστικό άνθρωπο ή ότι δεν μπορούν να έχουν κάθε είδους σχέσεις με άτομα του άλλου φύλου, εκτός βέβαια από συντροφικές και σεξουαλικές