Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

(Είναι επιλογή; Για γονείς γκέυ/λεσβιών/αμφί παιδιών - ΟΛΚΕ)

www.olke.org

Είναι επιλογή; VI Για γονείς γκέυ/λεσβιών/αμφί παιδιών
Για Γονείς Γκέυ/Λεσβιών/Αμφί Παιδιών

Πώς μπορούν να καταλάβουν οι γονείς αν το παιδί τους είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Μπορεί να το διαισθανθούν. Μπορεί να έχουν ένα προαίσθημα. Μπορεί να το υποπτευθούν. Μπορεί χίλια δυο μικρά πράγματα να οδηγήσουν σε αυτό το συμπέρασμα ή απλώς μπορεί να είναι ένστικτο. Είναι αδύνατο, όμως, να ξέρει κανείς μέχρι το παιδί να το πει ή μέχρι να το δείξει ξεκάθαρα με πράξεις ή λόγια. Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν υπάρχουν παγκόσμιοι κανόνες που να καθορίζουν ποια εξωτερικά, ορατά σημάδια μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ή όχι, μιας και οι λεσβίες, οι γκέυ και οι αμφί έχουν όψη και συμπεριφορά που έχει κάθε άνθρωπος. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα θηλυπρεπή αγόρια που όταν είναι μικρά παίζουν με κούκλες, ή για τα κορίτσια που δεν θέλουν να φοράνε φορέματα και προτιμούν να παίζουν με φορτηγά. Γενικά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να καταλάβει αν το παιδί του είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί, ειδικά όταν προσπαθεί να κρύψει και να καταπιέσει στο παιδί κάθε σημάδι (λεκτικό, συναισθηματικό, ή στη συμπεριφορά) που ενδεχομένως να παραπέμπει στην ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τα παιδί μου από το να γίνει γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος για να αποτραπεί η ομοφυλοφιλία ή η αμφισεξουαλικότητα, όπως άλλωστε και η ετεροφυλοφιλία. Είναι αδύνατον ένας άνθρωπος να αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό με εξωτερικές παρεμβάσεις. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν τέτοιες προσπάθειες είναι να κάνουν έναν γκέυ, μία λεσβία ή έναν/μία αμφί να κρύβεται και να ζήσει μια ζωή υποκριτική και δυστυχισμένη.

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός αν πιστεύει ότι το παιδί του είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Αν ένας/μία γονιός πιστεύει ότι ο γιος του είναι γκέυ/αμφί ή ότι η κόρη του είναι λεσβία/αμφί και δε γνωρίζει πολλά πράγματα σχετικά με την ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ενημερωθεί όσο περισσότερο μπορεί. Γιατί, όταν έρθει η μέρα που το παιδί θα κάνει coming out, τότε θα είναι προετοιμασμένος/η και θα ξέρει πώς να μιλήσει και να φερθεί. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να νιώσει το παιδί άνετα και να μην ανησυχεί για ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση. Βέβαια, ένας/μία γονιός που έχει ενημερωθεί πλήρως και σωστά, μπορεί να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι το παιδί του γκέυ πριν ακόμα αυτό μιλήσει. Έτσι, το παιδί είναι πολύ πιθανό να νιώσει πιο άνετα να μιλήσει, να ξεπεράσει πολλές φοβίες και ενδοιασμούς και να μιλήσει πιο γρήγορα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Ένας/μία γονιός που είναι δεκτικός/ή προς την ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητα και το δείχνει από νωρίς στο παιδί του μπορεί να αποτελέσει την καθοριστική διαφορά για την ζωή ενός γκέυ, μιας λεσβίας ή ενός/μιας αμφί ανάμεσα στην ευτυχία και την δυστυχία. Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να μην είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί, οπότε οι πληροφορίες που θα αποκομίσει κάποιος μπορεί να χρειαστούν για κάποιον/α φίλο/η ή γνωστό/ή ή άλλον/η συγγενή, μιας και όλοι σχετίζονται με τουλάχιστον έναν γκέυ, μία λεσβία ή έναν/μία αμφί, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν.

Θα έπρεπε ένας γονιός να ρωτήσει;

Μερικές φορές οι έφηβοι/ες θέλουν να τα ρωτήσουν, γι’ αυτό και αφήνουν πράγματα να εννοηθούν ή στέλνουν ορισμένα μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση ή αφήνουν σημάδια να φανούν. Με μικρότερα παιδιά ίσως είναι καλύτερα να μην ρωτήσει ένας/μία γονιός, γιατί το ίδιο το παιδί μπορεί να μην είναι έτοιμο να μιλήσει ή να μην είναι σίγουρο για τα συναισθήματά του. Καμιά φορά το να ρωτήσει κανείς/μιά ευθέως και ξαφνικά μπορεί να τρομάξει το παιδί και να το κάνει να κλειστεί περισσότερο. Μπορεί να αρνηθεί τα πάντα ή να απαντήσει «δεν σε αφορά». Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας/μία γονιός είναι να δείξει στο παιδί του/της ότι δεν έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητα, εκμεταλλευόμενος/η κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Για παράδειγμα μπορεί να συζητήσει ή να σχολιάσει με θετικό τρόπο κάποιο σχετικό θέμα που διάβασε στην εφημερίδα ή είδε στις ειδήσεις, ή μπορεί να δώσει στο παιδί του βιβλία που θίγουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της αμφισεξουαλικότητας με θετικό τρόπο, ή μπορεί να αποφεύγει τα αρνητικά και προσβλητικά σχόλια. Αν πάλι ένας/μία γονιός είναι αποφασισμένος/η να ρωτήσει, μπορεί να το κάνει με τρόπο που να μην φέρει σε δύσκολη θέση το παιδί και να μην το τρομάξει. Αντί να ρωτήσει ευθέως «Είσαι γκέυ;» μπορεί να το φέρει πιο όμορφα, κάνοντας μια εισαγωγή ή λέγοντας ότι θα το αγαπά οποιοσδήποτε κι αν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του παιδιού.

Αν ο γιός ή η κόρη σου σού πουν ότι είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί τι πρέπει να κάνεις;

Όταν ένα παιδί κάνει coming out αυτό που ζητά από τους γονείς του είναι η επιβεβαίωση. Το ιδανικό θα ήταν να πουν οι γονείς του ότι το αγαπούν και ότι αυτό δεν αλλάζει και ότι το γεγονός ότι είναι γκέυ/λεσβία/αμφί δεν τους πειράζει. Επίσης, θα είναι καλό για ένα παιδί να ακούσει ότι οι γονείς του αναγνωρίζουν πόσο δύσκολο μπορεί να ήταν να κρατήσει αυτό το μυστικό από τους αγαπημένους του ανθρώπους και ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως μπορούν από εδώ και πέρα. Αυτά που πρέπει να αποφύγουν οπωσδήποτε οι γονείς είναι να δείξουν ότι είναι απογοητευμένοι/ες και συναισθηματικά ισοπεδωμένοι/ες από αυτήν την αποκάλυψη, να ρωτήσουν αν το παιδί τους είναι σίγουρο για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό (αν δεν ήταν δεν θα το έλεγε) ή να προσπαθήσουν να πείσουν το παιδί τους ότι περνάει μια φάση που θα του περάσει ή ότι είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η στιγμή που το παιδί κάνει coming out στους γονείς του είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του και χρειάζεται τους γονείς του να αναλάβουν υπεύθυνα αυτόν τον ρόλο, φροντίζοντας για τις ανάγκες του παιδιού τους. Σαφώς, τα συναισθήματα του/της γονιού είναι σημαντικά. Η θλίψη, η οργή, το άγχος, η απογοήτευση είναι σημαντικά και ένας/μία γονιός μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα είτε μόνος, είτε με την βοήθεια ειδικού. Η πρώτη συζήτηση με το παιδί, όμως, πρέπει να είναι καθαρά και μόνο για το παιδί και για τα δικά του συναισθήματα.

Αν είναι στην προεφηβεία, πώς μπορούν να ξέρουν ότι είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Τα παιδιά, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, γενικά έχουν ένα αίσθημα για το ποια περίπου είναι τα συναισθήματα έλξης που έχουν. Ακόμα κι αν δεν είναι ξεκάθαρα συναισθήματα έλξης στο βαθμό που εμφανίζονται στην εφηβεία (ή και αργότερα), υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μια λέξη για να την συνδέσουν με αυτά που νιώθουν, καθώς η ομοφυλοφιλία και η αμφισεξουαλικότητα δεν είναι ζητήματα που συζητιούνται ανοιχτά ή συχνά. Σήμερα, είναι λίγο πιο εύκολο να ενημερωθούν τα παιδιά, λόγω της μεγαλύτερης ορατότητας των λεσβιών, των γκέυ και των αμφί, αλλά και λόγω του διαδικτύου στο οποίο η πρόσβαση είναι εύκολη και οι πληροφορίες άφθονες.

Αν ανακαλύψει ένας/μία γονιός τυχαία ότι το παιδί του είναι λεσβία/γκέυ/αμφί τι πρέπει να κάνει;

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο είναι να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να μετρήσει μέχρι το δέκα. Μετά, πρέπει να σκεφτεί το θέμα με ψυχραιμία και να ζυγίσει, κατά πόσο πρέπει να πει στο παιδί του ότι το έμαθε. Συχνά, δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί να μαθαίνει ότι οι γονείς του το ξέρουν, επειδή μπορεί να μην είναι έτοιμο να μιλήσει για αυτό το θέμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο/η γονιός πρέπει να περιμένει μέχρι το παιδί να νιώσει αρκετά άνετα να κάνει μόνο του αυτήν την αποκάλυψη. Μέχρι να γίνει αυτό ο/η γονιός είναι καλό να ενημερωθεί όσο περισσότερο μπορεί και να στέλνει το μήνυμα στο παιδί του με διακριτικούς αλλά σαφείς τρόπους ότι δεν έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία και την αμφισεξουαλικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν/μία γονιό να μιλήσει στο παιδί του/της, να του αποκαλύψει ότι γνωρίζει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και να το συζητήσει μαζί του. Είναι πιθανό το παιδί να εκπλαγεί, να νιώσει άβολα και αμήχανα και ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να το συζητήσει ανοιχτά ή να πει όλα όσα θέλει. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς/μιά είναι να καταστήσει σαφές στο παιδί του/της ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητα, τους γκέυ, τις λεσβίες και τους/τις αμφί και να αφήσει το παιδί του να μιλήσει όταν εκείνο θα νιώθει έτοιμο με τον τρόπο του.

Πώς αντιδρούν οι γονείς όταν το μαθαίνουν;

Γενικά η αντίδραση ενός/μιας γονιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στην οποία μεγάλωσαν, η εθνική και φυλετική τους καταγωγή, ο βαθμός θρησκευτικότητάς τους, το πόσο εξοικειωμένοι είναι με τους γκέυ, τις λεσβίες και τους αμφί κ.ά. Όπως και να έχει, για σχεδόν όλους/ες τους/τις γονείς η αποκάλυψη ότι το παιδί τους είναι λεσβία/γκέυ/αμφί είναι σοκ, μικρό ή μεγάλο. Παλαιότερα, οι γονείς αντιδρούσαν σχεδόν πάντα με ακραίο τρόπο και πολύ αρνητικά. Αυτό έχει αλλάξει και πλέον όλο και περισσότεροι/ες γονείς αντιμετωπίζουν το θέμα πιο ψύχραιμα και με ανοιχτό μυαλό. Χωρίς να έχουν εκλείψει οι πολύ άσχημες αντιδράσεις, υπάρχουν γονείς που φροντίζουν ώστε να μην μπουν εμπόδιο στην ευτυχία των παιδιών τους και σιγά-σιγά μαθαίνουν να δέχονται την διαφορετικότητα του παιδιού τους και να το στηρίζουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ψυχική υγεία και την μελλοντική ευτυχία των παιδιών.

Αν το παιδί σου είναι γκέυ/λεσβία/αμφί, σημαίνει ότι έκανες κάτι λάθος ως γονιός;

Όχι. Σε καμία απολύτως περίπτωση.

Αν το παιδί σου σού πει ότι είναι γκέυ/λεσβία/αμφί, σημαίνει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά;

Όχι. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ένδειξη ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Αν ένα παιδί σου είναι γκέυ/λεσβία/αμφί, αυξάνεται η πιθανότητα να είναι και τα άλλα σου παιδιά;

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αν και σχετικές έρευνες δεν έχουν βγάλει καταληκτικά συμπεράσματα πάνω σε αυτό το θέμα.

Πώς είναι για τους γονείς που έχουν παραπάνω από ένα γκέυ/λεσβία/αμφί παιδί;

Το να υπάρχουν παραπάνω από ένας/μία γκέυ/λεσβίες/αμφί παιδιά σε μια οικογένεια δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο. Αν ένας/μία γονιός αντιμετώπισε με εποικοδομητικό τρόπο ότι το παιδί του είναι λεσβία/γκέυ/αμφί, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο αν αυτό ξανασυμβεί. Ακόμα, η εμπειρία από την πρώτη φορά βοηθά και διευκολύνει πολύ την κατάσταση, καθώς δεν πρόκειται για ένα εντελώς ανεξερεύνητο έδαφος. Από την άλλη, αν η πρώτη φορά ήταν μια αρνητική εμπειρία, ένας/μία γονιός μπορεί να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει διαφορετικά την κατάσταση. Αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο για το δεύτερο ή τρίτο παιδί που κάνει coming out στο/τη γονιό, καθώς πιθανότατα θα είναι ένα ζήτημα με το οποία θα υπάρχει εξοικείωση.

Αντιδρούν διαφορετικά οι μητέρες από τους πατεράδες;

Είναι πιθανό οι πατεράδες να αντιδρούν διαφορετικά από τις μητέρες, αλλά όχι με τέτοια συνέπεια, ώστε να μπορούμε να γενικεύσουμε αυτόν τον κανόνα και να πούμε ότι οι πατεράδες αντιδρούν πιο άσχημα ή ότι οι μητέρες αντιδρούν πιο άσχημα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η μητέρα και ο πατέρας συχνά έχουν διαφορετικές προσδοκίες για το παιδί τους και η αντίδρασή τους στην ομοφυλοφιλία ή την αμφισεξουαλικότητά του μπορεί να εξαρτάται από αυτές.

Αν είσαι ΟΚ με το παιδί σου να είναι γκέυ/λεσβία/αμφί, αλλά ο/η σύζυγος δεν συμφωνεί;

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, επώδυνο και διχαστικό για το ζευγάρια και για την οικογένεια ολόκληρη. Καλό θα ήταν ο/η λιγότερο δεκτικός/ή γονιός να έρθει σε επαφή με άλλους/ες γονείς που έχουν λεσβίες, γκέυ ή αμφί παιδιά και να συζητήσει μαζί τους. Επίσης, ο/η περισσότερο δεκτικός/ή γονιός μπορεί να φροντίσει, ώστε να ενημερωθεί καλύτερα ο/η άλλος/η γονιός, ώστε να ξεπεράσει σιγά-σιγά τις προκαταλήψεις του/της. Σε περίπτωση που αυτά δεν πετυχαίνουν ή δεν τα δέχεται, υπάρχει πάντα η επιλογή ενός/μιας ειδικού ψυχικής υγείας.

Αν το παιδί σου σού πει ότι είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί, αλλά δεν θέλει να το πεις στον/την άλλο/η γονιό;

Μπορεί να υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να μην μοιραστεί ένας/μία γονιός αυτό το μυστικό. Κυρίως, αφορά το φόβο του παιδιού ότι ο/η άλλος/η γονιός θα αντιδράσει άσχημα ή ακόμα και βίαια. Αν ο φόβος του παιδιού είναι βάσιμος, θα το αναγνωρίσεις αμέσως και θα κρατήσεις το μυστικό μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Καμιά φορά, όμως, ένα παιδί μπορεί να θέλει να το κρατήσεις μυστικό γιατί νιώθει πιο κοντά σε σένα, γιατί έχει κρίνει λανθασμένα τον/την άλλον/η γονιό ή γιατί πιστεύει ότι είναι πιο ήπιες οι αντιδράσεις, όταν το λέει στον/την καθένα/μία ξεχωριστά. Φυσικά, κι αυτό, όπως κάθε μυστικό είναι ένα μεγάλο βάρος και με το να ζητάει το παιδί να το κρατήσεις μυστικό από τον/την σύζυγο σε φέρνει σε δύσκολη θέση, ειδικά αν έχεις καλή σχέση μαζί του/της. Άλλωστε, τα ενδοοικογενειακά μυστικά πάντα έχουν έναν τρόπο να αποκαλύπτονται.

Πώς μιλάς στο παιδί σου για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Είναι αυτονόητο ότι όλοι/ες οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και την προστασία από μολύνσεις και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών. Μιας και ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS πλήττει ευκολότερα τους γκέυ και αμφί άντρες είναι λογικό ένας/μία γονιός να έχει περισσότερες ανησυχίες. Αυτό όμως πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα και όχι ευκαιρία να επιβάλει ο/η γονιός τους φόβους του και την ενδεχόμενη άγνοιά του/της στο παιδί. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, τόσο για τον/την γονιό όσο και για το παιδί να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τα ΣΜΝ, τον τρόπο μετάδοσής τους και τους τρόπους που μπορεί κανείς να προστατευθεί. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε την ενότητα για το Σεξ.

Τι πρέπει να κάνεις αν το παιδί σου υφίσταται πειράγματα ή νταηλίκι επειδή είναι (ή υποτίθεται ότι είναι) γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, ως γονιός, αν το παιδί σου σού πει ότι υφίσταται πειράγματα, παρενόχληση ή κακοποίηση είναι να το διαβεβαιώσεις ότι το αγαπάς και ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να είναι ασφαλές. Το παιδί μπορεί να φοβάται ότι η ανάμιξή σου θα επιδεινώσει την κατάσταση στρέφοντας περιττή προσοχή στο θέμα. Ίσως το παιδί να μην θέλει να αναλάβεις δράση και να αντιδράσεις. Ως γονιός ξέρεις ότι πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι αξίζει καλύτερη μεταχείριση, ότι η παρενόχληση, η κοροϊδία και η κακοποίηση είναι εντελώς απαράδεκτη όποιος κι αν είναι το θύμα της και ότι θα το στηρίξεις. Επίσης, το παιδί μπορεί να ανησυχεί ότι θα νομίσεις ότι είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί λόγω της φύσης των πειραγμάτων. Μην ρωτήσεις αν αυτό είναι αλήθεια. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση για άλλη στιγμή. Το πρωταρχικό θέμα είναι ότι το παιδί σου υφίσταται νταηλίκι και παρενόχληση στο σχολείο και με αυτό πρέπει να ασχοληθείς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τις σχολικές αρχές, δεδομένου ότι τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό που να χρειάζεται παρέμβαση από την αστυνομία. Μια καλή αρχή είναι ο/η διευθυντής/ντρια του σχολείου. Αν δεν βρεις ανταπόκριση εκεί, μπορείς να απευθυνθείς στους/τις εκπαιδευτικούς, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, σε συνδικαλιστικά όργανα εκπαιδευτικών, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε όποιον άλλο φορέα μπορεί να παρέμβει. Πρέπει κάθε γονιός να γνωρίζει ότι δεν μιλάνε όλα τα παιδιά για τα πειράγματα, την παρενόχληση ή την κακοποίηση που υφίστανται. Ο φόβος αυτός βασίζεται στο λόγο για τον οποίο υφίστανται αυτήν την συμπεριφορά. Με το να λένε στους/τις γονείς τους ότι υφίστανται αυτές τις δυσκολίες, επειδή τα άλλα παιδιά πιστεύουν ότι είναι γκέυ, λεσβίες ή αμφί, ουσιαστικά είναι σαν να παραδέχονται ότι είναι γκέυ, λεσβίες ή αμφί.

Πώς μιλάω σε άλλους/ες γονείς για το παιδί μου που είναι γκέυ, λεσβία ή αμφί;

Κανείς δεν σε υποχρεώνει να μιλήσεις σε άλλους ανθρώπους, αν και κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δύσκολο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μείνει κρυφό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε βάθος χρόνου πρέπει να αποκαλύπτεται, για να μην βρεθείς στην δύσκολη θέση να επινοείς ψέματα ή να παραμένεις στη σιωπή, όταν άλλοι/ες ρωτούν. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι επώδυνα. Η αντίδραση των άλλων, όμως εξαρτάται σχεδόν πάντα από την ανταπόκριση που αναμένεις. Αν ψάχνεις ή δείξεις ότι χρειάζεσαι οίκτο, συμπάθεια, αδιαφορία ή σεβασμό αυτό θα λάβεις. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάει κανείς/μιά προδιαθέτει πολλές φορές την αντίδραση του/της συνομιλητή/τριάς του. Αν θέλεις να μιλήσεις για το παιδί σου με ειλικρινή τρόπο που αποπνέει σεβασμό και περιμένεις αντίστοιχη ανταπόκριση, τότε πρέπει να δείξεις ακριβώς αυτό.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες;

Δυστυχώς, λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα. Περισσότερες πιθανότητες για σωστή πληροφόρηση έχει κανείς σε ξενόγλωσσα βιβλία και σε ιστοσελίδες οργανώσεων όπως η ΟΛΚΕ, το ηλεκτρονικό περιοδικό 10% ή ακόμα καλύτερα η αμερικανική PFLAG – Parents, Families and Friends of Lesbians And Gays