Το ΣΑΤΤΕ είναι ένα σωματείο που στήθηκε πριν καποια χρόνια (από τον κοινωνικό χώρο της Συγγρού, κυρίως). Για ένα διάστημα είχε πολύ έντονη και επιτυχημένη δραστηριότητα και σύμφωνα με αναφορές είχε φτάσει να έχει 150 μελη.
ένα κείμενο με τους διατυπωμένους τότε στόχους του ΣΑΤΤΕ:
"""Σκοπός του Σωματείου είναι η με κάθε πρόσφορο μέσο συμβολή των μελών του Συλλόγου :
Στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μελών και δη της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας , της προσωπικής ελευθερίας, της εργασίας, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της Χώρας και τους διεθνείς κανόνες , όταν αυτά παραβιάζονται.
Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για την κατανόηση της ταυτότητας, της φύσης και των προβλημάτων των Τραβεστί, Τransexual, ομοφυλόφιλων αντρών & γυναικών, καθώς και των αμφιφυλόφιλων ατόμων.
Στην προστασία τους έναντι των ρατσιστικών επιθέσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού , της κοινωνικής απόρριψης και της βίας που αντιμετωπίζουν συχνά λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.
Στην ψυχολογική και πρακτική στήριξη και ενίσχυση των μελών του.
Θέσεις - Διεκδικήσεις του Σωματείου μας.
1) Καθορισμός πλαισίου για την εργασία των τρανσέξουαλ, και δημιουργία ειδικού γραφείου του ΟΑΕΔ,με σκοπό την ενίσχυση της συμβατικής απασχόλησης.
Είναι κατανοητό και προφανές σε όλους μας, ότι οι τραβεστί - τρανσέξουαλ είναι από δύσκολο έως αδύνατο, να έχουν θέση μέσα στο εργασιακό γίγνεσθαι είτε αναφερόμαστε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λόγω των πολύ μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τρανσέξουαλ στη νεαρή τους ηλικία (πολλές εκδιώχνονται από την οικογενειακή τους εστία, ή αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν), έχουν ελλιπή μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση. Όπως για κάθε πολίτη, έτσι και για τα τρανσεξουαλικά άτομα θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να έχουν την απαραίτητη επιμόρφωση - κατάρτιση - απασχόληση. Αρμόδιος οργανισμός για τούτο είναι ο ΟΑΕΔ. Προτείνουμε λοιπόν τα ακόλουθα:
α) Δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης-επιμόρφωσης (στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητική. κ.α.) για τα τρανσεξουαλικά άτομα.
β)Όπως ο ΟΑΕΔ έχει δημιουργήσει προγράμματα για άλλες
κοινωνικές ομάδες , να δημιουργήσει προγράμματα
επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη
τρανσεξουαλικών ατόμων.
κοινωνικές ομάδες , να δημιουργήσει προγράμματα
επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη
τρανσεξουαλικών ατόμων.
2) Καθορισμός πλαισίου για την σεξουαλική εργασία των τρανσεξουαλικών ατόμων.
Η Ελληνική Πολιτεία, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των τρανσεξουαλικών ατόμων, και κατατάσσοντάς τα στο περιθώριο αφού δεν μπορούν να έχουν εργασία, τα εξαναγκάζει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να καταφύγουν στην πορνεία. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία, να μεριμνήσει για ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Προτείνω λοιπόν τα εξής:
α) Αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, περί πορνείας, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικό μέτρο, και προκαλεί μέσω των συλλήψεων και των προσαγωγών στην αυτόφωρη διαδικασία, την εξαθλίωση και διαπόμπευση των τρανσεξουαλικών ατόμων. Συγκεκριμένα προτείνω, την μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα, σε πταίσμα. Μέτρο, το οποίο θα απεγκλωβίσει το δικαστικό σύστημα από μια πληθώρα ανούσιων αυτόφωρων.
β) Οι περισσότερες συλλήψεις τρανσεξουαλικών ατόμων, γίνονται με την δικαιολογία ότι έχουν προκλητική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να συμβαίνει, με αποτέλεσμα να γίνονται δέκτες ρατσιστικών και απάνθρωπων συμπεριφορών με την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ και την περαιτέρω διαδικασία του αυτόφωρου. Ζητούμε αυτό να σταματήσει διότι εκτός των άλλων εμπίπτει στον νέο νόμο περί ίσης μεταχείρισης.
3)Κοινωνική πρόνοια για τα τρανσεξουαλικά άτομα.
Ακούμε συχνά εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και κομμάτων, περί πρόβλεψης κοινωνικής πρόνοιας για ασθενείς και περιθωριοποιημένες ομάδες. Ζητούμε από την πολιτεία να σταθεί με ευαισθησία απέναντι στα τρανσεξουαλικά
άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς
δυνατότητα εργασίας, ζώντας σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας και αισθανόμενες σαν μετανάστες στον ίδιο τους τον τόπο, να μεριμνήσει δίνοντας ένα μικρό βοήθημα υπό κάποια μορφή συνταξιοδότησης, η οποία μπορεί να βρεθεί σε έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ ημών και του αρμόδιου υπουργείου, καθώς και
την μέριμνα ιατρικής περίθαλψης. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται την ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε τρανσεξουαλικά άτομα. Απαιτούμε την επέμβαση της πολιτείας, ώστε να αλλάξει αυτό, διότι είναι ρατσιστικό και εμπίπτει επίσης στον νόμο περί ίσης μεταχείρισης.
άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς
δυνατότητα εργασίας, ζώντας σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας και αισθανόμενες σαν μετανάστες στον ίδιο τους τον τόπο, να μεριμνήσει δίνοντας ένα μικρό βοήθημα υπό κάποια μορφή συνταξιοδότησης, η οποία μπορεί να βρεθεί σε έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ ημών και του αρμόδιου υπουργείου, καθώς και
την μέριμνα ιατρικής περίθαλψης. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται την ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε τρανσεξουαλικά άτομα. Απαιτούμε την επέμβαση της πολιτείας, ώστε να αλλάξει αυτό, διότι είναι ρατσιστικό και εμπίπτει επίσης στον νόμο περί ίσης μεταχείρισης.
4) Πρόβλεψη δήλωσης του κοινωνικού φύλλου στην αστυνομική ταυτότητα.
Στις καθημερινές μας συναλλαγές με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζουμε προσβολές και διάφορα σχόλια. Μία λύση σε τούτο είναι η πρόβλεψη δήλωσης του κοινωνικού φύλου στην ταυτότητα ώστε να σμικρύνονται τα προβλήματα αυτού του τύπου, όπως ακριβώς προβλέπεται για τις γυναίκες εξ αλλαγής φύλλου. Ζητούμε αυτό και για τα τρανσεξουαλικά άτομα που ζουν και κυκλοφορούν ως γυναίκες. Αυτό είναι το κοινωνικό μας φύλλο και με τούτο απαιτούμε να αναγνωριζόμαστε από τις υπηρεσίες του Κράτους. Ζητούμε λοιπόν να αναγράφεται το κοινωνικό μας φύλλο στην ταυτότητα και να αναγνωριζόμαστε με τούτο (Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου σύμφωνα με νόμο που υπάρχει από το 1980, οι προ-εγχειρήσεως τρανσέξουαλ έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα που ταιριάζει στο φύλο που έχουν επιλέξει, αντί του γεννετήσιού τους, ακόμη και σε δημόσια έγγραφα και καταχωρήσεις).
5) Εκστρατεία στο σχολείο και στα ΜΜΕ για εμπέδωση του όρου <<κοινωνικό φύλλο>> σε αντιδιαστολή με τον όρο <<βιολογικό φύλλο>>.
Ένα από τα κυριότερα θέματα για να πάει μπροστά ένας τόπος είναι η παιδεία. Από εκεί αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε τι γίνεται στον κόσμο, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Από κει λοιπόν πρέπει να αρχίσουν κάποια προγράμματα επιμόρφωσης - σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ώστε στο μέλλον να μην υφιστάμεθα διακρίσεις και ρατσιστική αντιμετώπιση. Θα πρέπει λοιπόν, να γίνουν κάποια προγράμματα επιμόρφωσης από ειδικούς στα σχολεία για την εμπέδωση του κοινωνικού φύλλου σε αντιδιαστολή με το βιολογικό φύλλο. Ζητούμε εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχολικούς συμβούλους για να δίνουν σεμινάρια σεξουαλικής αγωγής με ιδιαίτερη αναφορά και προσοχή σε όλες τις επιλογές στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Αντίστοιχα σεμινάρια να προσφέρονται σε γονείς και καθηγητές ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν όλες τις σεξουαλικές συμπεριφορές των παιδιών.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε σε ένα προβεβλημένο ζήτημα που απασχολεί την lgbt κοινότητα και στην χώρα μας. Το ζήτημα της πολιτικής ένωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών, σε όποια μορφή κι αν αυτό τίθεται (είτε με αυτήν του πολιτικού γάμου, που σαφώς και είναι η πιο σωστή τοποθέτηση, είτε αυτήν του συμβολαίου συμβίωσης, που είναι πολύ πιο ασθενής). Το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί-Τρανσέξουαλ Ελλάδος, δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει μια τέτοια θέση αφού βρίσκεται στην κατεύθυνση της ισότητας και της εξάλειψης των διακρίσεων. Είμαστε αλληλέγγυες στην προσπάθεια που γίνεται, αν και σίγουρα δεν είναι από τα σημεία αιχμής των διεκδικήσεών μας, όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αγγίζουν ακόμα και αυτό της επιβίωσης."""