Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

(Polyamory - By polyamorygr)

polyamorygr.wordpress.com

By polyamorygr
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ (ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΗ) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΙΑΣ polyamory ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΛΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥ. ΑΣ ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΩΣ ΘΕΣΦΑΤΟ ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ (ΚΑΠΟΙΩΝ) ΠΟΛΥΣΥΝΤΡΟΦΙΚΩΝ (POLYAMOROUS) ΑΤΟΜΩΝ

ΠΗΓΗ: http://www.polyamoryonline.org/

Τι είναι το Polyamory;
Η λέξη σημαίνει “πολλές αγάπες”, να έχεις πάνω από ένα αγαπημένα πρόσωπα ( εραστές )την ίδια περίοδο. Μπορείς να το πεις επίσης και υπεύθυνη μη-μονογαμία. Δεν έχει να κάνει με το να έχεις παράλληλες σχέσεις ή να απατάς τον άνθρωπο που αγαπάς. Όλα γίνονται ανοικτά και είναι αμοιβαία συμφωνημένα. Δεν υπάρχουν μυστικά ή ψέμματα. Polyamory σημαίνει να αγαπάς τους ανθρώπους με έναν αφοσιωμένο, ηθικό και συναινετικό τρόπο.

Δεν είναι το ίδιο με το swinging;
Όχι. Το swinging αφορά το φιλικό σεξ σε ελεγχόμενο περιβάλλον όπου το συναισθηματικό δέσιμο αποθαρρύνεται. Ονομάζεται και «wife swapping» ( ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων ). Αντίθετα οι πολυσυντροφικές σχέσεις μπορεί να είναι ή να μην είναι σεξουαλικές αλλά είναι σχέσεις αγάπης. Το Swinging έχει τόση σχέση με το polyamory όση σχέση έχει το να κάνεις ένα one night stand με το να ερωτεύεσαι. Το Polyamory δεν έχει να κάνει κυρίαρχα με το σεξ αλλά με την ελευθερία επιλογής στις ερωτικές σχέσεις. Κάποιοι swingers μπορεί να οδηγηθούν σταδιακά σε πολυσυντροφικές σχέσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Τι είδους σχέσεις φτιάχνουν οι πολυσυντροφικοί;
Ένα συχνό μοτίβο είναι ο ανοικτός γάμος όπου και οι 2 παρτενέρ βγαίνουν με άλλα άτομα, κάποιες φορές και με τα ίδια άτομα. Μια άλλη εκδοχή είναι ο ομαδικός γάμος που μοιάζει με τον τυπικό μονογαμικό γάμο αλλά με πάνω από δύο άτομα. Οι τριάδες ( 3 άτομα ) είναι επίσης ευρέως διαδεδομένες. Πολλές από αυτές τις σχέσεις εξελίσσονται σε πραγματικές οικογένειες με μακροχρόνιες δεσμεύσεις, παιδιά, κλπ.

Και τι γίνεται με τη ζήλεια;
Οι πιο πολλοί polys ζηλεύουν αλλά δεν αφήνουν τη ζήλεια να πάρει τον έλεγχο της ζωής τους. Η ζήλεια είναι σαν το φόβο ή οποιοδήποτε άλλο ανεπιθύμητο συναίσθημα: κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να το αφήσεις πίσω σου. Όταν την αντιμετωπίζεις ειλικρινά και θαρραλέα, η ζήλεια χάνει μεγάλο μέρος από τη δύναμή της. Πολλοί βλέπουν τη ζήλεια ως ένα σημάδι ότι κάτι χρειάζεται διερεύνηση και φροντίδα αντί για κατάθλιψη και πόνο.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο να είσαι poly;
Ορίστε μερικά:
Ίσως πρέπει να ξεμάθεις πολλές συνήθειες
Ίσως πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζήλεια
Πρέπει να είσαι πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους άλλους
Ίσως πρέπει να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες
Πολλοί θα σε θεωρήσουν κοινωνικά και σεξουαλικά αποκλίνοντα
Πολλοί εραστές σημαίνει πιο πολλές χαιρετούρες ( μπορεί να σου πάρει 15 λεπτά να βγεις απ’ το σπίτι )
Τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα είναι επίσης και πλεονεκτήματα

Τι είδους τύποι και τύπισσες είναι αυτοί οι “polys”;
Άνθρωποι από διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικά περιβάλλοντα και τρόπους ζωής είναι πολυσυντροφικοί. Σε γενικές γραμμές φαίνεται να υπάρχει μια υψηλότερη του κοινωνικού μέσου όρου εκπροσώπηση ανθρώπων με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, οπαδών της επιστημονικής φαντασίας, επαγγελματιών της υγείας και των υπολογιστών, παγανιστών και αμφιφυλόφιλων. Κάποιοι δεν ανήκουν σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες. Οι Polys είναι ένας χώρος με μεγάλη ποικιλία αλλά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις.

Κοινα χαρακτηριστικά των πολυσυντροφικών:
Δεν είναι τρομερά ανασφαλείς, εξαρτημένοι ή κτητικοί
Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες
Αγάπη της ειλικρίνειας
Ασυνήθιστος βαθμός αυτογνωσίας
Δίνουν υψηλή προτεραιότητα στην προσωπική ανάπτυξη
Παίρνουν την ευτυχία τους στα χέρια τους

Κοινές πεποιθήσεις της πολυσυντροφικής κοινότητας
Η αυστηρή μονογαμική ζωή είναι ένας μύθος
Οι άνθρωποι δεν είναι ιδιοκτησία και δεν γίνεται να κατέχονται
Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τις σχέσεις και τις οικογένειές τους
Οι σχέσεις υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν και όχι το ανάποδο
Κανένα άτομο δεν μπορεί να καλύψει όλες σου τις ανάγκες για όλη σου τη ζωή

Πως αισθάνονται οι περισσότεροι polys για τη μονογαμία;

Οι πιο πολλοί έχουν μια “ζήσε και άσε τους άλλους να ζουν” στάση. Είναι χαρούμενοι για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βρει την ευτυχία στις μονογαμικές σχέσεις. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι τα διαζύγια και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μονογαμία έχει πολύ περισσότερες αποτυχίες από ότι επιτυχίες. 60% των ανδρών και 40% των γυναικών έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Πάνω από το 50% των σημερινών γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο.
Οι πολυσυντροφικοί τείνουν να βλέπουν τη σύγχρονη πυρηνική οικογένεια ως μια πρόσφατη εκτροπή στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και πιστεύουν ότι οι ευρύτερες πιο περίπλοκες και εκτεταμένες οικογένειες ή φυλές ήταν η φυσική ανθρώπινη δομή της οικογένειας. Οι Polys συχνά πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι καλύτερο να έχουν ένα ευρύτερο φάσμα μοντέλων από ενήλικους ρόλους για να σχετιστούν αντί ενός μόνο μονογαμικά παντρεμένου ζευγαριού. Οι πολυσυντροφικοί έχουν την τάση να αντιτίθενται στην εξιδανίκευση της μονογαμίας από την κουλτούρα μας και στην καταστολή των εναλλακτικών τρόπων ζωής